Krever forbud mot skadelig hudpleie

Forbrukerrådet er svært bekymret over hormonforstyrrende stoffer de har funnet i over 1200 av 3000 undersøkte kroppspleie- og kosmetikkprodukter. De frykter virkningene dette kan ha på barna dine. Nå krever Forbrukerrådet et forbud.audun_skeidsvoll_kjemiapp

Forbrukerrådet har gjort en omfattende kartlegging som viser at det finnes ett eller flere hormonforstyrrende stoffer i 40 prosent av over 3000 kartlagte produkter.

– Produkter med hormonforstyrrende stoffer er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet. – Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Forbrukerrådet mener det er på tide at stoffene forbys.

 

Urovekkende forskning

Parabener er bare noen av de 17 stoffene på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer. De brukes blant annet som konserveringsmidler og solfiltre. På baderommet finnes de over alt: i deodoranter, barberskum, hårpleieprodukter, hudkremer, solkrem, såper og sjampo.

audun_skeidsvoll_kjemiapp_detaljForbrukerrådet frykter for virkningen stoffene kan ha, og er bekymret for barn og unge som er spesielt sårbare. Forskning på dyr viser at stoffene har hormonforstyrrende effekt og forskere mener de kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft, dårlig sædkvalitet og deformerte kjønnsorgan, såkalt krytorkisme, hos mennesker.

Virkningene av stoffene lar vente på seg, men er alvorlige. Dyreforsøk har påvist at gravide hunnrotter, som har vært utsatt for hormonforstyrrende stoffer, har fått avkom med skadede kjønnsorgan. En undersøkelse av den danske Miljøstyrelsen viser at toåringer får i seg flere skadelige stoffer enn man tidligere trodde. Flere forskere mistenker også en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og tidlig pubertet hos jenter og dårligere sædkvalitet hos gutter.

 

– Tillater for mye

Norske myndigheter mener en liten mengde av stoffene er ufarlig, og tillater derfor små mengder kjemikalier som virker hormonforstyrrende. Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, er bekymret for det forskere kaller «cocktail-effekten».

– Selv om det ikke er en skadelig mengde i enkeltprodukter, frykter vi for konsekvensen av totalsummen av hormonforstyrrende stoffer vi får i oss hver dag. Vi er bekymret for hvordan dette kan påvirke helsen vår og spesielt er vi bekymret for barns helse, sier Skeidsvoll. Han etterlyser en føre-var-holdning.

– Forskerne er uenige om hvilke virkninger stoffene har, men vi mener at denne tvilen bør komme forbrukerne til gode. Å tillate disse stoffene er å gamble med helsen vår og spesielt med barns helse. Det er ikke Forbrukerrådet villig til, og derfor krever vi et forbud sier Skeidsvoll.

 

Forbud i Europa

Flere steder i Europa ønsker man nå et forbud mot hormonforstyrrende stoffer i forbrukerprodukter. Danske myndigheter har forbudt propylparaben og butylparaben i produkter til barn under tre år. Frankrike har forbudt stoffet3-Benzylidene camphor. 35 danske produsenter har faset ut all bruk av de 17 stoffene, og danske apotek har faset ut de 17 stoffene i egne merkevarer.

– Nå må også norske myndigheter gripe inn, sier Skeidsvoll.

 

Ansvarsfraskrivelse

Forbrukerrådet ber nå detaljhandelen og produsentene om å ta ansvar og fjerne produkter med disse stoffene fra hyllene og fase de hormonforstyrrende kjemikaliene ut av sine produkter snarest. Forbrukerrådet mener det store omfanget av skadelige stoffer i kosmetikk og kroppspleieprodukter vitner om ansvarsfraskrivelse fra industriens side.

– De skyver myndighetene foran seg, og de lemper risikoen over på våre barn, deg og meg, sier Skeidsvoll. Han mener kosmetikkindustrien utsetter forbrukere for risiko som er helt unødvendig.

– Det går fint an å lage kosmetikk og kroppspleieprodukter uten disse hormonforstyrrende kjemikaliene. Det er svanemerkede produkter et godt eksempel på.

 

Hormonsjekk-app hjelper deg

Hver enkelt forbruker kan nå sjekke innholdet i egen baderomshylle og i butikkhyllene ved hjelp av en app som lastes ned til mobilen, eller ved å gå inn på hormonsjekk.no.

Forbrukerne oppfordres til å unngå produkter som inneholder de skadelige stoffene. Vil de velge trygt, kan de også se etter svanemerket, som ikke tillater noen av de 17 EU-listede stoffene.