Mye å spare ved å reise kollektivt til jobb

Det koster å pendle med bil. Men hvor mye er det å hente ved å velge kollektivt? Vi har regnet på det – og mange kan spare betydelige summer.

Mange velger bilen til og fra jobb. For noen er dette eneste alternativ, mens for andre kan kollektivtransport være både et godt og ikke minst billig alternativ.

Vi har tatt utgangspunkt i en ganske standard bil; en Golf fra 2008 til en verdi av 130 000 kroner, og sammenlignet med hva det vil koste å pendle kollektivt på samme strekningen. Og det er overraskende mye å spare.

Før du har kjørt én kilometer koster bilen deg 23 600 kroner i året, eller nesten 2000 kroner i måneden i utgifter som verdifall, renter, avgifter og forsikringspremie. I tillegg kan du regne med å bruke 1,76 kroner pr kilometer på selve bilkjøringen, pluss eventuelle bompenger.

Mye å spare

Hvis du pendler fra Moss til Oslo og husholdningen har en bil mindre, sparer du over 4 300 kroner i måneden. Hvis du beholder bilen, men går over til å reise kollektivt er besparelsen allikevel på nesten 3 000 kroner.

– Vi tror mange vil bli overrasket over mye det er å spare på å reise kollektivt. 4 300 kroner hver måned er mye penger for de fleste, sier fagsjef Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

Også fra Drammen til Oslo er det mye å hente. Hvis du erstatter bilen med et 30-dagerskort på NSB, har du 3 600 kroner ekstra i måneden. For disse pengene kan du for eksempel kjøre drosje for 200 kroner 18 ganger i måneden, altså fire ganger i uka.

Månedlig kostnad ved bilkjøring og kollektivreise til og fra jobb, januar 2013

Tid å spare?

De som kjører bil, oppgir tid som den viktigste grunnen til at de ikke velger kollektive transportmidler til jobben. Men det kan lønne seg å sjekke tidsbruken en gang innimellom.

– Rutetidene forandrer seg og kollektivtilbudet blir bedre mange steder i landet. Flere har opplevd økt antall avganger, økt pålitelighet og redusert reisetid, sier Anne Haabeth Rygg.

For mange er komfort en viktig grunn til å velge bilen. Samtidig kan hyppigere avganger gjøre ventetiden kortere. Muligheten til å sove, lese eller jobbe om bord kan også gjøre kollektivreisen mer komfortabel for mange.

– Vi skal heller ikke glemme at nesten 40 prosent av reisene til og fra jobb er på mindre enn fem kilometer. Å sykle eller gå til jobb er den absolutt billigste, sunneste og mest miljøvennlige måten å reise på, sier Anne Haabeth Rygg.

 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Hva koster bilen

Totale bilutgifter og kostnad pr. km varierer ut fra blant annet alder på bilen, verdi og hvor mange km du kjører i året. Du finner mer om hva din bil koster ved å benytte en av flere bilkalkulatorer på nett.

Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken er årlig bilholdskostnad for en ny bil i mellomklassen med 15 000 km i året i kjørelengde + alle utgifter og verdifall ca 95 000 kr.

En standard bil koster om lag 2000 i måneden før du har begynt å kjøre. Regn ut selv hva bilen din koster ved å fylle ut bilkalkulatoren og fyll ut 0 på kjørelengde. Det er viktig å inkludere bomutgiftene og eventuelt parkeringskostnad når du regner på kostnad ved bruk av bilen.

42 prosent av husholdningene i Norge har ifølge TØI tilgang på mer enn én bil.

Pris på bilforsikring finner du på finansportalen.no.

Abonner på vårt nyhetsvarsel