Nå også hormonsjekk for Android!

Publisert 12. april, 2012
Hormonsjekk-appen er nå tilgjengelig for alle Android-telefoner. – Det betyr mer forbrukermakt bokstavelig talt i folks hender, mener Forbrukerrådet.

Over 100 000 forbrukere tok i bruk hormonsjekk-appen for iPhone som kom i november i fjor. Forbrukerpresset øker ytterligere når hormonsjekk-appen nå blir tilgjengelig for smartelefoner med Android.

Forbrukere som har smarttelefoner med andre operativsystemer, kan fortsatt gå inn på hormonsjekk.no for å sjekke produktene og advare sine venner på Facebook.

Dette verktøyet gir folk mulighet til å velge bort kroppspleieprodukter med hormonforstyrrende stoffer. På den måten legger de et stort press på kosmetikkprodusentene. ’

– Vi opplever kosmetikkindustrien som en lukket bransje, fordi den er lite villig til å dele produktinformasjon med forbrukerne, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

– Forbrukere har rett til alternativ informasjon slik at de kan ta egne, informerte valg, sier han.

Bransjen vil stanse appen

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) har tidligere forsøkt å stanse appen ved å påstå at den er ulovlig. De har brukt advokater og prøvd å få Apple til å fjerne den fra App Store. Forbrukerrådet, som står bak appen, mener forbrukere har sin fulle rett til å bli informert gjennom hormonsjekken.

– Hormonsjekk-appen gir oss forbrukere mulighet til å være føre var, ved å unngå produkter som kommer ut som «røde» i hormonsjekk-appen fordi de inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer, sier Instefjord. Han understreker at appen gjengir informasjon som allerede står på produktene, men på en måte som gjør det enklere for forbrukere å lese. På den måten blir det lettere å finne frem til produkter som ikke inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Svært populær

Hormonsjekk ble svært populær etter at den ble lansert i november i fjor, men mange reagerte på at den var begrenset til iPhone-telefoner. Forbrukerrådet hadde på det tidspunktet ikke midler til å lage appen for flere operativsystemer, men fikk tilleggsmidler etter søknad til Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet.

– Mange har etterspurt en Android-versjon av hormonsjekk-appen, og vi er glade for at også disse smarttelefonbrukerne nå kan laste ned hormonsjekk-appen, og på den måten selv får mulighet til å hormonsjekke kosmetikk- og kroppspleieprodukter i selve kjøpsøyeblikket.

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel