Ny test av håndsåper: Problematiske ingredienser i over halvparten

Forbrukerrådet har testet håndsåper, og funnet at nesten seks av ti har innhold som kan ha en helsemessig slagside.

Sjekk hvordan din egen såpe kom ut i testen.

Forbrukerdirektør Randi Flesland ser særlig alvorlig på de tretten håndsåpene som inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.

– MI gir så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner, at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år, samt i produkter som skal bli værende på huden. Med den kunnskapen vi har i dag, må vi få fjernet produkter med MI fra hverdagen vår. Inntil da bør vi i alle fall unngå at barna bruker dem.

Flesland påpeker at selv om såpen skylles av hendene, bruker vi den mange ganger om dagen. Dessuten er det nok en risiko for at det blir igjen noen rester på barnehender. Sju av de 48 håndsåpene i testen inneholder MI.

Risiko selv ved ørsmå doser

Forbrukerrådet fant at seks av produktene i testen inneholder stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådets direktør påpeker at om du får disse fra kun ett produkt, utgjør ikke det noen risiko alene. Imidlertid får vi i oss disse stoffene fra en rekke ting vi har rundt oss i hverdagen:

– Vårt inntrykk er at mange produsenter nå er mer forsiktige med å bruke stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende, og det er positivt. Men det er fortsatt for mange. Bekymringen er at over tid og i kombinasjon, kan selv ørsmå mengder gi en økt fare for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn.

Håndsåpene som har fått surt fjes i testen. Foto.

Disse såpene har fått rødt surfjes i testen. Foto: Forbrukerrådet

For vanskelig å velge trygt

21 av håndsåpene i Forbrukerrådets test har dessuten klart å få grønt smilefjes. Det vil si at de hverken inneholder hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer i det hele tatt.

– Vi anbefaler at barn unngår parfymestoffer for at de ikke skal utvikle allergi. Da er det leit at det er så vanskelig for foreldrene å velge dem bort, sier Flesland.

En såpe det står «parfymefri» på trenger nemlig ikke være det. Den kan ha et parfymestoff som ikke er regulert, eller være brukt for å maskere lukt, eller for å konservere.

For å unngå uheldige stoffer, kan du sjekke Forbrukerrådets test. Er ikke din såpe i testen, finner du ingrediensene du bør unngå på samme side.

Randi Flesland ønsker at regjeringen tar en langt mer aktiv rolle for å beskytte forbrukerne.

– Bent Høie og Vidar Helgesen må være pådrivere for europeiske reguleringer. Og så må de sammen med oss få produsenter og butikker til å satse på trygge produkter.

I mellomtiden må vi satse på at forbrukerne tar gode valg. Slik kan vi presse produsentene og butikkene til helt frivillig å gi oss trygge produkter, avslutter Forbrukerrådets direktør.

Verstingene i testen

Disse håndsåpene inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende, eller det sterkt allergifremkallende MI.

 • Boots Ingredients Hand Wash Coconut & Almond
 • Boots Ingredients Hand Wash Lotus Flower
 • Boots Ingredients Hand Wash Orange Blossom & Jasmine
 • Clean Handsoap white Rose
 • Cosmica Hand Soap Moist
 • Dettol Aloe Vera & Vitamin E
 • Dettol Fresh Citrus Squeeze
 • Eucerin pH5 Skin-Protection Hand Wash Oil
 • First Price Håndsåpe
 • L’Occitane Verveine Cleansing Hand Wash
 • Palmolive Indulgent Handwash Mulberry
 • Palmolive Delightful Handwash Jasmine
 • Palmolive Invigorating Handwash Lemongrass

Se hele testen her.

Intervju?

Randi Flesland,
Direktør i Forbrukerrådet
tlf. 911 01 420

 

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker