Slurver med julemat-merkingen

Det slurves mye med merkingen av julematen, viser en gjennomgang gjort av Forbrukerrådet. I mange tilfeller virker det viktigere med julenisser og selvskryt, enn å gi god informasjon om innholdet i maten.

Forbrukerrådet har gjennomgått 238 julematprodukter og sett på blant annet mengdeangivelse, ingrediensliste, næringsdeklarasjon og allergenmerking.

– Dessverre er det mange som nedprioriterer tydelig faktainformasjon til fordel for juleillustrasjoner og fine ord. Dette gjør det vanskelig å vite hva som faktisk er i maten, sier seniorrådgiver Kaja Lund-Iversen i Forbrukerrådet

Mann tar ut ribbe av ovnen. Foto.

Foto: Colourbox.com

– Vår undersøkelse viser at flere av produktene ikke følger lovpålagte krav til merking av innhold- og næringsdeklarasjon. Dette er ikke godt nok, og vi forventer at bransjen ordner opp.

Nytt regelverk

Norge innførte EUs matinformasjonsforordning 13. desember i år. Nye merkeregler skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Informasjonen skal også presenteres i et fast oppsett, slik at det blir enklere å sammenligne ulike matvarer.

Flere av produktene i undersøkelsen har tilpasset seg de nye merkereglene, men uten å få med seg alle endringene som kreves.

– Det er flott at produsentene langt på vei merker riktig stoffer som kan gi allergiske reaksjoner. Samtidig er det merkelig at de ikke har fått med seg andre krav, som for eksempel hvordan næringsinnholdet skal oppgis, sier Kaja Lund-Iversen.

Mangelfull mengdeangivelse

Mengdeangivelse av ingredienser er viktig for å gi informasjon om hva produktet består av. Her har flere av produsentene en del å gå på.

– Når produsenter ikke oppgir mengde av ingredienser på korrekt vis, kan det gi et misvisende inntrykk av matvaren, sier Kaja Lund-Iversen.

Merkesjekken 2014, utført av Mattilsynet, avdekket også stort omfang av mangelfull mengdeangivelse.

Rapport gjennomgang av julematen 2014
Julematsjekk 2014 oster, salater
Julesjekk 2014 grøt
Julematsjekk 2014 kjøttpålegg, posteier
Julematsjekk 2014 juletallerken
Julematsjekk medisterkaker, pølser
Julematsjekk 2014 svin, ribbe, ribbefett
Julematsjekk 2014 pinnekjøtt, lammelår, kylling
Julematsjekk 2014 fisk, sild
Julematsjekk pepperkaker, julekaker, lefser
Julematsjekk 2014 sjokolade, snacks
Julematsjekk 2014 julebrus, drikke

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Om gjennomgangen

Gjennomgangen av julemat er utført av Forbrukerrådet i samarbeid med ernæringsfaglig rådgiver Lise von Krogh i von Krogh Ernæring Ltd. og bramat.no.

Butikkene Meny, Rema 1000, Coop Mega og Ica Supermarked i Oslo ble besøkt 8. desember.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker