To av tre betaler for mye for strømmen

Publisert 31. august, 2015
Forbrukerrådet har undersøkt nordmenns strømvaner. To av tre bytter sjelden leverandør. Dermed betaler vi for mye for lys og varme. Nå er det enkelt å gjøre noe med det.

Forbrukerrådet lanserer i dag strømpris.no, som gjør det enkelt å kutte strømregningen før vinterkulda setter inn.

– Vi vet at prisforskjellene fra den dyreste til den billigste avtalen kan være på mange tusen kroner i året. Med strømpris.no vil det bli enklere for forbrukerne å finne den avtalen som passer dem best, sier forbrukerminister Solveig Horne.

Støpsler. Foto.

Foto: Colourbox.com

Strømprisene endrer seg hele tiden. Har man en gammel avtale, betaler man ganske sikkert overpris. Forbrukerrådet har spurt tusen husstander om deres strømvaner.

Undersøkelsen viser at

  • to av tre husstander ikke har byttet strømleverandør de to siste årene.
  • yngre bytter oftere leverandør enn eldre. Halvparten av dem under 30 år har byttet.
  • åtte av ti over 60 år ikke har byttet strømleverandør de to siste årene.

Dette betyr at de fleste av oss har høyere strømregning enn nødvendig.

Betaler for mye

– Strømselgerne øker ofte prisen på gamle avtaler, uten å informere kundene andre steder enn på egne nettsider. Har du en eldre avtale, betaler du dermed for mye, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland, som oppfordrer folk til å sjekke strømavtalen og bytte på strømpris.no.

Undersøkelsen viser også at strøm er en «guttegreie». Sju av ti menn sier at de har inngått avtalen på vegne av husholdningen.

– Menn gjør åpenbart en dårlig jobb, så det er på tide at kvinnene kommer på banen og bytter til en billigere leverandør, oppfordrer Flesland.

Med høst og vinter foran oss kan det dermed være betydelige beløp å spare på å bytte strømleverandør. På strømpris.no er det vanligste forbruksmønsteret forhåndsutfylt, men det er enkelt å legge inn eget forbruk for å få nøyaktig prissammenligning.

Mye å spare

Folk med et vanlig årsforbruk på ca. 20 000 kWh vil kunne spare betydelige beløp ved å bytte strømleverandør.

Det finnes veldig mange som betaler overpris for strømmen. Har du ikke kontroll på hvilken strømavtale du har, betaler du sannsynligvis for mye. Veldig mange har inngått avtaler gjennom foreninger, fagforeninger og andre organisasjoner. Ofte er slike avtaler svært ugunstige.

– Sjekk hva du betaler for strømmen på strømpris.no og bytt til en billigere leverandør. Å bytte er både enkelt og gratis, sier Flesland som selv har kuttet strømregningen ved hjelp av strømpris.no

Forbrukerrådets strømbytteråd

Strøm er komplisert og det er lett å bli lurt inn i en dyr avtale. Forbrukerrådet advarer mot å kjøpe strøm fra gate- eller telefonselgere. Bruk strømpris.no.

Det kan være lurt å finne frem en strømregning om du ikke husker forbruket ditt, eller logge inn på «min side» hos strømleverandøren. En vanlig norsk enebolig bruker ca. 20 000 kWh per år. Legg inn forbruk og postnummer. For å bytte strømselskap, må du ha måler-id, som du finner på strømregningen. Før du sjekker pris, må du avgjøre hva slags strømavtale du vil ha.

Det finnes fire typer strømavtaler å velge mellom:

Spot-/innkjøpspris

Med spot- eller innkjøpspris følger din strømpris svingningene på Nordpool, der strømprisen varier fra time til time. I tillegg til børsprisen betaler du et påslag til leverandøren.

Variabel pris

Produktet omtales ofte som «standard variabel kraftpris». Prisen varierer med utviklingen i kraftmarkedet. Normalt skal strømleverandøren varsle deg om endringer i pris. Med variabel pris følger du svingningene i kraftmarkedet, men de er mer dempet enn ved spotpris.

Fastpris

Med en fastprisavtale inngår du en kontrakt om å betale samme pris for strømmen du bruker over en periode, ofte ett år. I avtaleperioden kan strømselskapet kun kreve den avtalte prisen og du som kunde kan ikke skifte leverandør.

Andre avtaler

Strømselgerne lanserer stadig nye produkter. Det tilbys ulike kombinasjoner av fast- og spotpris og maksprisgarantier. Flere lanserer «mobilprising» på strøm, det vil si at du betaler et fast beløp per måned inntil et visst forbruk. Bruker du mindre eller mer enn antallet kilowattimer du abonnerer på, kan strømmen bli svært dyr.

I tillegg bør du ta hensyn til om du vil betale ekstra for miljøvennlig strøm, samt betalingsmåte.

Opprinnelsesgaranti

Flere kraftleverandører tilbyr strøm med opprinnelsesgaranti. Det vil si at leverandøren har kjøpt garantier som viser at det er produsert en tilsvarende mengde fornybar strøm som det du bruker. Opprinnelsesgarantier gjør det mulig for forbrukere å velge en strømavtale med fornybar strøm fra vann, vind eller sol.

Etterskuddsfakturering

Forbrukerrådet anbefaler å velge etterskuddsfakturering, da betaler du for strømmen etter at du har brukt den. Ved forskuddsbetaling risikerer du å tape penger om strømselgeren går konkurs.

Unngå papirfaktura

Papirfaktura kan være dyrt, og ved lavt forbruk kan fakturagebyret bety mye for total strømpris. Å betale med avtalegiro eller efaktura gir som regel billigere strøm. Mange avtaler forutsetter også at du velger avtalegiro eller efaktura om du skal unngå ekstra månedlig gebyr.

Unngå dyre «fordeler»

Mange strømselgere tilbyr «rabatter og medlemsfordeler», noen tilbyr også ulike forsikringer, drivstoffrabatter, bonus poeng eller billigere heiskort. Felles for alle disse tilleggene er at du betaler dyrt for dem over strømregningen. Mange kollektive avtaler er lite gunstige sammenlignet med beste avtale på strømpris.no.
Befolkningsundersøkelse: Nordmenns strømvaner