Usunn bruk av proteinpulver blant tenåringsgutter

Publisert 12. februar, 2016
En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at hver fjerde gutt i 16–18-årsalderen bruker proteintilskudd. Forbrukerrådet kaller bruken «usunn», og etterlyser en mer kritisk og faktabasert holdning fra magasiner, bloggere og andre som kommuniserer med ungdom om trening og kosttilskudd.
Mann som blander proteinpulver. Foto.

Foto: Colourbox.com

– Vi observerer en usunn utvikling hvor proteintilskudd blir stadig mer vanlig blant tenåringsgutter, som tror at disse produktene er nødvendige for å bygge muskler. Det er grunn til å minne om at overdreven bruk gir økt fare for overvekt og feilernæring, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet.

Proteinmyten

Proteintilskudd blir stadig mer vanlig blant unge jenter og gutter, men det er guttene over 16 som bruker dette mest.  15 % av guttene i alderen 16–18 år, drikker dette daglig, og blant disse inntar 2 % proteindrikk flere ganger om dagen.

Den utbredte bruken av proteinpulver blant disse guttene virker å henge sammen med et økt fokus på trening, sunnhet og ønske om å bygge muskler. 76 % av de 16–18 år gamle guttene sier at de tar proteintilskudd for å bygge muskler. Det fremgår også fra undersøkelsen at de som trener ofte, i langt større grad enn andre, oppgir at de drikker proteinshaker/proteinpulver fordi de ønsker å bygge muskler.

– Godt hjulpet av magasiner, bloggere og andre rollemodeller som ukritisk gjengir reklamemateriale, er det etablert en myte om at kroppen trenger ekstra proteiner i form av pulver for å bygge muskler. Dette er nedslående, da vi vet hvor viktig et godt og balansert kosthold er, spesielt for barn og unge, mener fagdirektør Instefjord.

– Et normalt kosthold vil gi mer enn nok proteiner for de aller fleste. Spiser man mer proteiner, er det for de aller fleste bare bortkastede penger. Det kan også føre til overvekt, og at man går glipp av andre viktige vitaminer og mineraler, hvis man erstatter mat med pulver, sier Instefjord.

Vanlig mat bedre

Tar man proteintilskudd i tillegg til vanlig kost, vil disse ekstra proteinene på samme måte som ekstra karbohydrater og fett, kunne lagres i kroppen som fett og gi vektøkning. Dette er et problem, ettersom vi vet at 16–17 % av ungdommer i alderen 15–16 år overvektige (Folkehelseinstituttet, 2012). Dersom man i stedet erstatter andre måltider med proteintilskudd, vil man kunne få mangel på viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å kunne fungere og vokse.

– Hvis en gutt på 16 år inntar to grove brødskiver med gulost og et glass melk til frokost, og spiser en kyllingfilet med en halv brokkoli og litt ris til middag, får han dekket hele sitt daglige proteinbehov. Da gjenstår det fortsatt lunsj, og mange spiser i tillegg mellommåltider og kveldsmat, som vil kunne dekke et eventuelt økt behov ved mye trening, sier Instefjord.

Se hele undersøkelsen her.

Abonner på vårt nyhetsvarsel