Nedenfor er lenker til fire kalkulatorer som beregner om aktive aksjefond har blitt forvaltet aktivt eller ikke.
Du legger inn perioden du har eiet fondene, men du kan også legge inn en kortere periode for å avdekke om fondet har vært passivt i deler av din eiertid.
Kalkulatorene er på en ekstern nettside. Forbrukerrådet går god for metodikken.
Tallene gjelder kun frem til 2016. Etter 2016 har fondene skjerpet seg, det vil si blitt mer aktive i forvaltningen, etter at Finanstilsynet involverte seg i problematikken.
Aksjefondene måles med samme parametere som benyttes i rettssaken mot DNB, det vil si såkalt «tracking-error» og «active share». Dette er måltall på hvor aktiv forvalteren er.
Dersom resultatet viser at fondet ditt er «ikke aktivt», kan du klage til banken eller forvalteren som du kjøpte aksjefondet av. Hvis du ikke når frem, kan du klage til Finansklagenemnda.
Forslag til klagebrev
“Klagesaken gjelder aksjefond(ene) ………………………… Aksjefond(ene) er markedsført som aktivt forvaltet og jeg har betalt for aktiv forvaltning. Jeg mener at de(t) ikke har vært aktivt forvaltet og dermed er mer likt et indeksfond og burde vært priset deretter.
Når fond(ene) ikke har vært tilstrekkelig aktivt forvaltet mener jeg å ha krav på å få tilbakebetalt det jeg har betalt for aktiv forvaltning. Mitt krav er følgende: Få tilbakebetalt forvaltningsgebyrene jeg har betalt fratrukket et normalt forvaltningsgebyr for et indeksfond, som normalt utgjør 0,3 prosent.
Som dokumentasjon på min påstand viser jeg til en kalkulator som diagnostiserer mitt markedsførte aktive aksjefond, som «ikke aktivt». Se lenke. På denne nettsiden er også lenker til dokumentasjon av metoden som underbygger metodikken for å diagnostisere «ikke aktive» aksjefond.”