Oppskriftene nedenfor er hentet fra Valset barnehage i Trondheim, Bydel St. Hanshaugen i Oslo og barnehagekjeden Læringsverkstedet.

Foto: Guro Kulset Merakerås
Spinatgrateng
(Valset barnehage i Trondheim)
Ingredienser
- 100 gram smør
- 1 stor purreløk
- 4 fedd hvitløk
- 500 gram spinat
- 100 gram hvetemel
- 1 liter melk
- 3 ts kjøttbuljong
- 3 røkte kjøttpølser
- 2 dl makaroni
Fremgangsmåte
- Smelt smør, tilsett finhakket purreløk, hvitløk og spinat.
- Tilsett mel, spe med ca. 1 liter melk til det blir en tykk saus.
- Tilsett kjøttbuljong og kjøttpølser skjært i terninger, og ferdig kokt makaroni.
- Smak til med salt og pepper.
- Alt has i en godt smurt form, bruk gjerne brødform.
- Strø over litt revet ost/brødkrumme til slutt.
- Stekes i ovnen på 200 grader i 30 min.
Flere supre oppskrifter:
Fiskegryte
Fiskegryte
(Valset barnehage i Trondheim)
Ingredienser
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 1 løk
- 4 dl melk
- 600 gram fiskefilet*
- 100 gram dypfryste erter
- 100 gram dypfryste aspargesbønner
- 4 gulrøtter
- 1 ts karri
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- La finhakket løk surre i smør til løken er blank.
- Rør inn mel og karri og spe med melk. La sausen få et oppkok.
- Tilsett gulrøtter i terninger. Tilsett fisken i passe stykker.
- La gryten trekke på svak varme i 10 min.
- Tilsett de frosne grønnsakene og la det stå noen minutter på plata med lokket på.
- Serveres med ris.
* av laks, sei og røkt torsk
Blodpudding
Blodpudding
(Valset barnehage i Trondheim)
Ingredienser
- Ferdig blodpudding
- Poteter
- Bacon
- Gulrøtter
- Rosiner
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og kok dem.
- Skrell og rasp gulrøttene, bland inn rosiner.
- Blodpuddingen skjæres i passe skiver og stekes i ovnen, 10 min på 200 grader.
- Stek bacon.
- Serveres med appelsinjuice.
Solskinnsuppe
Solskinnsuppe (til 10 barn)
(Bydel St. Hanshaugen i Oslo sammen med Matvalget i Debio)
Dette er en mettende, søt og varmende suppe. Prøv også med gresskar i stedet for gulrot. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelig gode supper og gryter, og det er at løken får smelte lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men da får du frem den søte, gode smaken.
Ingredienser
- 2 gule løk
- 1 kg gulrot
- 1 fingertommel ingefær
- Olivenolje
- 4 fedd hvitløk
- 2 dl røde linser
- 1 – 2 buljongterninger
- 1 boks kokosmelk
- 2 liter vann
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Finhakk løk, ingefær og hvitløk hver for seg.
- Hvis gulrøttene er økologiske, trengs de bare å skylles, og skjær dem i passe store biter. De trenger ikke finhakkes, fordi de skal kjøres med stavmikser når de er kokt møre.
- La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk. Ha i ingefær og hvitløk, og la surre et par minutter. Ha så i gulrøtter, linser, buljong og 1 liter vann. Rør sammen og kok opp.
- La småkoke i 25 minutter, eller til gulrøttene og linsene er møre. Kjør med stavmikser og ha i kokosmelk. Kok opp og smak til med salt og pepper, og spe suppen med vann hvis den blir for tykk.
Tips: Prøv gjerne suppen med gresskar i stedet for gulrot.
Skattekiste med fisk og grønnsaker
Skattekiste med fisk og grønnsaker
(Bydel St. Hanshaugen i Oslo sammen med Matvalget i Debio)
Her kan du bruke forskjellige typer fisk. Bruk gjerne skrei på vinteren, ellers i året kan dere bruke sei, som er en bærekraftig og rimelig fisk. Barna kan lage en porsjonspakke hver, eventuelt kan dere legge fiskebiter og grønnsaker i en langpanne (dyp).
Ingredienser
- 50 gram fisk
- 50 gram gulrot
- 50 gram brokkoli
- 1 ss olivenolje eller smør
- 1 ss soyasaus
- 1 bakeark
- Litt hyssing
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 180 grader.
- Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger, vask gulrøtter og brokkoli. Skjær gulrøtter i tynne skiver og del brokkolien i passe biter.
- Legg fisk og grønnsaker i midten av bakepapiret. Ha på soya, olivenolje/smør.
- Løft hjørnene på papiret, slik at du kan lage en liten sekk. Snurr litt hyssing rundt, slik at det blir tett. Legg pakkene på et stekebrett, og stek i ovnen i ca. 10 minutter.
- Åpne en pakke og sjekk at fisken er ferdig.
Tips 1: Ha på litt salt hvis det trengs. Prøv gjerne med ingefær og chili i pakkene. Server med ris eller pasta.
Tips 2: Havets skattekiste kan også fint lages ute på bål eller på grill. Bruk da aluminiumsfolie i stedet for bakepapir.
Grønnsaksomelett
Grønnsaksomelett (til ca. 10 barn)
(Bydel St. Hanshaugen i Oslo sammen med Matvalget i Debio)
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 2 stk gul løk
- 12 egg
- 4 ss vann
- 2 ss persille
- 4 ss revet ost
- 4 stk tomater
- 1/2 purre
- 1/2 squash
- 400 gram poteter
- 1 boks creme fraiche
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Skjær løk og poteter i biter, stek på middels varme med litt olje i stekepannen, i fem minutter.
- Hakk squash og purre i små biter. Legg løk, poteter, skiver av tomat, purre og squash i en ildfast form.
- Pisk eggene sammen med creme fraiche for hånd, til det skummer. Bland inn litt salt, pepper og persille. Hell det over grønnsakene.
- Strø litt revet ost på toppen, og stek midt i ovnen i 20 – 25 minutter, til eggeblandingen er stivnet.
Tips: Varier gjerne omeletten med andre grønnsaker, eller f. eks rester fra andre måltid.
Grønn blåskjellsuppe
Grønn blåskjellsuppe
(Læringsverkstedet i samarbeid med Arne Brimi og Frode Selvaag)
Ingredienser
- 1 kg blåskjell
- 3 dl eplesaft
- 2 finhakka sjalottløk
- 2 laurbærblad
- 100 gram usaltet smør
- 3 dl kremfløte
- 2 dl creme fraiche
- 200 gram frosne grønne erter
- Salt, cayennepepper
Fremgangsmåte
- Fres finkutta sjalottløk og laurbærblad. Ha i blåskjellene og hell på eplesaft. Dekkes med lokk. Damp til alle skjellene har åpnet seg. Ta ut skjellene, og sett til side.
- Kok opp kraften, pisk inn 100 gram usaltet smør.
- Ha over de frosne, grønne ertene, kok opp.
- Kjør i en blender eller med stavmikser. Sil suppa. Hold varm.
- Kjør suppa med stavmikser før servering, da skummer den fint. Smak til med salt og cayennepepper.
- Server med blåskjellene i suppa.
- Lag gjerne litt hvitt melkeskum ved å piske opp litt kokt H-melk.
Potetkake-rullingser: Mormors oppskrift på potetkaker
Potetkake-rullingser: Mormors oppskrift på potetkaker
(Læringsverkstedet i samarbeid med Arne Brimi og Frode Selvaag)
Ingredienser
- 1,25 kg poteter, helst Beate
- 1 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 25 gram meierismør
Fremgangsmåte
- Vask og kok potetene med skrellet på. Skrell dem mens de er varme, og mal dem i ei kjøttkvern. Ha så i smør og salt og til slutt mel. Litt om gangen. Deigen skal være litt seig.
- Kjevle til passe tykke kaker, stek og vend på takke. Når du kjevler ut, er det viktig å bruke godt med mel på bordet.
Potetkakene kan fylles med all slags godt, og pakkes med i sekken på tur. Varme på bål smaker det ekstra godt, da er det lurt å pakke dem inn i litt aluminiumsfolie. Her kan gjerne ungene lage hver sine pakker og skrive navn på.
Forslag til fyll:
Lokal spekeskinke, lokal røykelaks, ost – gjerne ridderost, paprika, gulrot, agurk, sukkererter, rømme.