Forside > Siste Nytt > Smilefjesordningen ved serveringssteder

Smilefjesordningen ved serveringssteder

9. februar, 2016
I januar 2016 startet Mattilsynet smilefjes-tilsyn på over 8000 kaféer og restauranter i hele Norge. Smilefjesordningen vil gjøre det enklere for forbrukerne å velge de trygge restaurantene. På sikt vil ordningen bidra til bedre hygiene og tryggere mat på norske serveringssteder.
Tilsynsresultat. Foto

Foto: Mattilsynet

Smilefjesordningen vil gjøre resultatene fra Mattilsynets inspeksjoner lett tilgjengelig for forbrukerne. Forbrukerne vil derfor få tydelig informasjon om hvilke spisesteder som har fått anmerkninger fra Mattilsynet, og hvilke som er trygge og gode.

Etter at Mattilsynet har inspisert et serveringssted, vil en plakat med resultatet av tilsynet henges opp godt synlig fra utsiden av kaféen eller restauranten. Resultatet av tilsynet uttrykkes med et smilefjes-symbol. Smilefjeset sier ingenting om maten er god eller sunn, men at maten er trygg.

Symbolene uttrykkes med en smilende munn, en strekmunn eller en sur munn, avhengig av resultatet av tilsynet.

En smilende munn
betyr at det ikke er funnet brudd på regelverket eller bare bagatellmessige forbedringspunkter.
Strekmunn betyr at det er funnet brudd på regelverket, og at serveringsstedet er pålagt å rette opp dette.
Sur munn betyr at det er funnet alvorlige eller gjentatte brudd på regelverket, og at serveringsstedet er pålagt å rette opp dette.

Over 8000 restauranter og kaféer er omfattet av smilefjesordningen. Kantiner, matservering på institusjoner, bensinstasjoner eller storkiosker er ikke med i smilefjesordningen, men vil ha tilsyn fra Mattilsynet som før. Ordningen medfører ingen nye krav til hygiene og mathåndtering fra Mattilsynet.

Les mer om ordningen hos Mattilsynet