Ta vare på maten

Publisert 3. november, 2015
Maten er gull verdt. Derfor har Forbrukerrådet og Matvett laget en brosjyre med tips og råd for å redusere matsvinn. Du kan lese om planlegging av innkjøp, holdbarhetsmerking, oppbevaring av ulike matvarer og om hvordan du kan utnytte maten bedre.

tomater som holdes av to hender.

Undersøkelser viser at norske husholdninger kaster en fjerdedel av maten de kjøper. Det er ikke bare bortkastede penger for den enkelte familie, men også et stort miljøproblem. Ved å planlegge innkjøpene bedre, oppbevare maten riktig og bli flinkere til å bruke rester, kan du bidra til å redusere matsvinnet. Dermed sparer du penger du heller kan bruke på noe annet.

I brosjyren Ta vare på maten finner du råd om planlegging av innkjøp, oppbevaring av mat, og hvordan du kan bruke rester. Du kan også lese om hva holdbarhetsmerkingen egentlig betyr, hvor lenge ulike typer mat kan oppbevares, og om hvordan god hygiene kan forbedre holdbarheten.

10 gode tips til å kaste mindre mat:

  1. Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
  2. Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
  3. Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
  4. Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke.
  5. Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
  6. Oppbevar rester i tette bokser.
  7. Frys brød som ikke skal spises neste dag.
  8. La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat til helgen.
  9. Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad, og at bløte tomater kan brukes i en tomatsaus.
  10. Se flere tips i brosjyren under og på matvett.no.
Ta vare på maten

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel