Forside > Siste Nytt > A-creme tapte søksmål mot Forbrukerrådet

A-creme tapte søksmål mot Forbrukerrådet

9. juli, 2013
Den norske leverandøren av A-creme kom ingen vei med søksmålet sitt. Forbrukerrådet kan ikke holdes ansvarlig for fallende salg av kremen etter lansering av hormonsjekk-appen.

Høsten 2011 lanserte Forbrukerrådet appen Hormonsjekk, som gjør det enklere for forbrukerne å finne ut hvilke hudpleieprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer. Produsenten av A-creme mente at forbrukerne valgte vekk deres produkt som følge av appen, og gikk til søksmål mot Forbrukerrådet for fallende inntekter.

– Hvis salget av A-creme har gått ned, er det fordi forbrukerne selv har valgt bort produktet. Dette er de selvfølgelig i sin fulle rett til å gjøre, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Tingretten viser i dommen til at Forbrukerrådet har satt søkelys på et alvorlig tema, og er i sin fulle rett til å sikre at forbrukerne kan ta trygge valg.

Føre var

Appen har vunnet en rekke priser, er lastet ned 150 000 ganger og er blitt brukt til å sjekke over 2,5 millioner produkter.

– Det viser at forbrukerne vil være føre var. De ønsker ikke å ta sjansen på å smøre hormonforstyrrende stoffer på barna sine eller på seg selv. Hormonsjekk gjør det enklere for dem å velge bort disse produktene, opplyser Randi Flesland.

Hormonsjekk-appen informerer om EUs liste over stoffer som mistenkes å ha hormonforstyrrende effekt på mennesker. A-creme inneholder methylparaben, som er ett av stoffene på denne listen.

Bakgrunnen for lanseringen av Hormonsjekk er at Forbrukerrådet ønsker en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer med utgangspunkt i føre-var-prinsippet.

Cocktail-effekt

Forskning tyder på at stoffer vi eksponeres for fra hudpleie og andre hverdagsprodukter  kan virke sammen og forsterkes, og at denne cocktailen av hormonforstyrrende kjemikalier, kan være skadelig.

– Forbrukerrådet mener forskernes advarsler må tas på alvor. Vi kan ikke gamble med folks helse. Reguleringen må ta høyde for totalmengden av stoffer vi utsettes for i større grad enn i dag, understreker Randi Flesland.

Last ned Hormonsjekk gratis på Google play eller App store.

Dommen er rettskraftig når ankefristen utløper.
Dom fra Oslo tingrett