Forside > Siste Nytt > Å nei, nettet bryter sammen… igjen!

Å nei, nettet bryter sammen… igjen!

23. oktober, 2012
Netflix har funnet tiden moden til å entre det norske markedet. Og selv om brukervilkårene opplagt må tilpasses norske forhold, er Forbrukerrådet langt fremme i gratulasjonskøen. Denne typen tjenester vil øke konkurransen og lette grepet TV-leverandørene har på oss i dag.

Men ikke alle er like fornøyde. Internettleverandørene, og da spesielt de som også leverer TV, benytter anledningen til å hente frem gamle dommedagsprofetier. Der fildelingen tidligere stjal kapasitet, er det nå streaming av film og TV som er den store skurken.
TV på internett tar mye plass – og vil trolig føre til at vi vil benytte oss mer av den kapasiteten vi har betalt for. Samtidig er det vanskelig å kjøpe påstanden om nettets undergang, ikke minst all den tid leverandørene kaster kapasitet etter oss til stadig lavere priser.
                                                                                                                                                                
Innholdstilbyderne som Netflix og NRK, tilpasser seg også kapasiteten som eksisterer ved å justere kvaliteten og plassere innholdet nærmere brukerne gjennom såkalte CDN-løsninger.

Så hvorfor er internettleverandørene så bekymret? Vi tror det handler om én ting; internettleverandørene ønsker seg en større del av kaka. Dette bekrefter da også infosjef Catharina Kokkim i Canal Digital i Nettavisen:

«Vi ønsker å få på plass en avtale med Netflix om ‘quality of service’, og de har allerede fått tilbud om dette fra oss, men de har foreløpig avslått», og hun legger i samme slengen til at Netflix kan oppleve å bli degradert hvis de ikke blar opp.

Vi er glade for at verken Netflix, NRK eller HBO gir noen signaler om betalingsvillighet for TV-distributørenes tilbud. En slik avtale om prioritering ville da også være opplagte brudd på den norske enigheten om frie og nøytrale nett.
Og som en internettleverandør, som ikke leverer andre tjenester enn infrastruktur, sier det: «Aktører som Netflix er med på å realisere det vi kaller fiberrevolusjonen». For hvis det faktisk er slik at TV-strømmingen truer nettet, så er utbygging veien å gå. Og når alt kommer til alt, så er det vi, forbrukerne, som betaler regningen.