Forside > Siste Nytt > Advarer mot å gå amok på black friday
På fredag satser butikkene på en gigantisk kjøpefest og rekordresultater. Pass på at det du tror er et varp, faktisk er det, oppfordrer Forbrukerrådet.

Ingeborg Flønes er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, og mener butikkene har arrangert vorspiel i ukesvis for å jazze opp kjøpelysten til folk.

– Vi blir trigget av iøynefallende reklame i fete typer, og det er vel en fare for at vi tror tilbud er bedre enn de er. De dundrer mot oss i gatebildet, på PCen og overalt vi ferdes. Jo mer en pris blir hausset opp som en enestående mulighet, jo reddere blir vi for å gå glipp av gode kjøp.

Ingeborg Flønes. Foto.

Foto: Kjell Håkon Larsen

Ikke gå i nettfella

Forbrukerrådet tror nettet generelt, og særlig sosiale medier, er med på å gjøre det enda vanskeligere å motstå fristelsen.

– Det kan være smart og effektivt å orientere seg her, og å følge med på det du er interessert i. Samtidig kan du bli pepret med markedsføring for noe du for eksempel har vurdert som for dyrt. Har du klikket eller søkt på noe, blir du forfulgt av tilbud, og det kan redusere motstandskraften over tid.

Flønes mener imidlertid at det er lurt å benytte anledningen til å gjøre et varp, dersom det faktisk er det. Hvis du finner en julegave du uansett skulle kjøpe, er det definitivt lurt å slå til på halv pris. Hun tipser om at dersom du er i ferd med å falle for fristelsen, er det fort gjort å gjøre et nettsøk på om førprisen stemmer.

– Handler du på nettet, bør du i tillegg passe på at du ser totalprisen. Som regel må du betale frakt, og privatpersoner må alltid betale moms, minner hun om.

Til de som vil dra kredittkortet, er budskapet fra Forbrukerrådet at da bør du kunne betale på forfallsdagen på regningen.

– Det kan bli blåmandag etter black friday dersom du må betale høye renter. Så sjekk hva det koster å skylde penger med ditt kredittkort. Men gjør du det, er det greit å vite at kredittkortet gir en ekstra sikkerhet. Da kan du faktisk klage til banken dersom butikken ikke gir deg det du har betalt for, sier Flønes.

Muligheter hvis du angrer

Våkner du opp på blåmandag og skjønner at du har brukt altfor mye penger, eller kjøpt ting du ikke trenger, kan det finnes muligheter.

– Sjekk på kvitteringen hvilke bytterettigheter du har. Det kan gå bra, men det er noen ganger unntak for salgsvarer. En del butikker har også åpent kjøp. Da kan du levere tilbake det du ikke trenger, og få pengene tilbake. Har du handlet på nettet, har du uansett retrettmulighet. Du skal ha fått et angreskjema du kan sende. Du får hele beløpet tilbake, men har du mottatt det du har kjøpt, må du være forberedt på å betale returkostnadene, avslutter Forbrukerrådets Ingeborg Flønes.

Relaterte saker