Siste nytt

Advarer mot ekstremt dyre strømavtaler

10. februar, 2020

Spotprisen på strøm er for tiden svært lav, men mange betaler likevel blodpris for strømmen. Nå oppfordrer Forbrukerrådet alle til å sjekke avtalen sin.

Forbrukerrådet har gjort stikkprøver av tilbudene i strømmarkedet, og advarer nå mot avtaler med såkalt variabel pris. Gjennomgangen viser at de variable avtalene kan koste både to og tre ganger mer enn markedsprisen på strøm. Statistikk fra NVE bekrefter også at man bør holde seg unna disse tilbudene.

– Sjekk strømavtalen din nå – og bytt til spot- eller fastpris hvis du ikke allerede har en av disse avtalene, er den klare oppfordringen fra forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

– Mange forbrukere har strøm med variabel pris. Tilbudene markedsføres massivt av strømselskapene,  som gjør svært god butikk på å selge dårlige avtaler til kundene sine.

Finn beste strømavtale på strømpris.no
To personer sitter med mac.Foto

Forbrukerrådet, som driver tjenesten Strømpris.no, har nå gjort det enklere å finne de gunstigste tilbudene. Spotpris er satt som utgangspunkt, mens fastpris  også løftes tydelig frem under en egen fane. De variable avtalene er plassert under «andre avtaler».

– Vi anbefaler spotpris, som har vist seg å være billigst over tid. Samtidig kan fastpris være et godt valg hvis du ønsker mer forutsigbarhet. Styr unna avtaler med variabel pris, sier Inger Lise Blyverket.

Reagerer på uærlig markedsføring

Forbrukerrådet mener at strømselskapenes markedsføring av de dyreste avtalene er uærlig og lurer kundene.

Når for eksempel Hafslund markedsfører «Direkte variabelpris» med at avtalen «følger markedsprisen», er ikke det i nærheten av å være sant. Forbrukerrådets sjekk viser at prisen på den variable avtalen nå er nesten 200 prosent dyrere enn markedsprisen på strøm.

Norgesenergi på sin side markedsfører sin variable avtale «Topp ti garanti» som «Alltid blant de ti beste» og «Garantert konkurransedyktig strømpris», noe som også er langt fra sannheten.

– Det eneste som er garantert, er at man blir lurt til å betale altfor mye. Faktum er at den dyreste spotprisavtalen er billigere enn alle de variable tilbudene i markedet. Hvis man sammenligner med fastprisavtalene, må man helt ned til plass 48 på strømpris.no for å finne en like dyr avtale, sier Inger Lise Blyverket.

– Det er svært vanskelig å se hvorfor strømkunder trenger noe annet enn spot- eller fastpris. Dagens marked med et utall av avtaler, gjør det svært vanskelig for kundene å gjøre gode og riktige valg , sier Inger Lise Blyverket.

Forbrukerrådets strømråd

Sjekk strømavtalen jevnlig, og bytt hvis du kommer dårlig ut. Oversikten finner du på strømpris.no. Bytte er gjort på 1-2-3 på strømselskapenes nettsider.

Spotprisavtaler har vist seg å være billigst over tid. Velg fastpris dersom du ønsker mer forutsigbarhet. Styr unna variable prisavtaler.

Ikke slå til på dør- og gatesalg. Hvis du allikevel takker ja til tilbud, så har du angrerett i fjorten dager. Les vilkårene nøye, og sjekk tilbudene på strømpris.no.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Beste strømavtaler

I 2019 kåret bladet Energi de beste varige spotavtalene i markedet.

  1. Hurum Kraft med avtalen «Bare strøm»
  2. Hafslund Strøm med avtalen «WebSpot»
  3. SFE med avtalen «God Straum»

Disse tre avtalene har vart i flere år og har vært prisgunstige med lave påslag. Aktørene ønsker ikke fortelle hvor lenge de lover prisen, så også her må man følge med for å være på den sikre siden. Vær også oppmerksom på at selskapene har flere andre spotavtaler som ikke er like gunstige.  

Abonner på vårt nyhetsvarsel