Forside > Siste Nytt > Bærekraftig jul
Les våre tips til hvordan du kan gjøre miljøsmart og bærekraftig julehandel.

Akkurat nå i jula er vi kanskje mange som sitter med en følelse av at vi forbruker litt for mye – uten at vi helt klarer å gjøre noe med det. Jula er en tid for kos, og det å droppe julegavene er for de fleste ikke noe alternativ. Men det å leve mer bærekraftig, selv i jula, er ikke så vanskelig som du kanskje skulle tro. Noen bevisste valg er alt som skal til for å få deg på god vei igjennom en miljøsmart jul.

Både for deg og for den heldige gavemottaker kan det lønne seg å tenke litt på bærekraft før gavene legges på pakkedisken. Kvalitet og varighet gagner både giver og mottaker og gjør dessuten jula litt grønnere.

Her er Forbrukerrådets tips til en miljøsmart og bærekraftig julehandel:

Foto.jorda.gave.

Foto: Colourbox

Før du skriver ønskelista – se på det du har

Før du skriver ønskelista for årets julekveld, kan du kanskje ta en titt på ting du allerede har? Mange av oss sitter med ting vi ser på som ødelagte, som vi helst skulle ha kvittet oss med før julevasken. Men det meste kan faktisk fikses, og ikke er det så vanskelig heller. Kampanjen «Ta vare på det du har» kan være til hjelp, her finner du mange smarte tips til hvordan alt fra gamle trebord til ødelagte glidelåser kan fikses. Så kan det som havner på ønskelista være ting du virkelig trenger, eller har veldig lyst på.

Tenk holdbarhet – kjøp gaver som kan repareres!

Barn får som regel mange gaver på julaften, men haugevis av leker havner raskt i søpla fordi produktene holder for lav kvalitet. God kvalitet varer lenger og lekene kan være til glede for smårollingene selv etter at en romjul med ivrig lek er over. Tenk gjerne over om gaven kan repareres og vedlikeholdes, og at den er laget av kvalitetsmaterialer.

Opplevelser for store og små

Hva med en konsertbillett, kinotur eller et gavekort på en middag eller en telttur sammen? Opplevelser og tjenester er både miljøvennlige og personlige gaver som gir folk noe å glede seg til også etter at jula er over.

Se etter miljøvennlige varer

Se etter miljømerkede produkter når du skal stryke av fra gavelista. Svanemerkede produkter gir mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. De inneholder også minst mulig av stoffer som kan være miljø- eller helseskadelige. Det finnes mange merkeordninger som kan være til hjelp på ulike områder. Forbrukerrådets merkeoversikt gir deg lettfattelig informasjon om merkeordningene du oftest møter når du er ute og handler, så ta gjerne en titt på den her. Så kan du være med på å gjøre jula litt grønnere.

Finn trygge produkter

Trygge produkter er godt for både egen helse og miljøet. Erdetfarlig.no gir deg hjelp til å finne trygge produkter, og opplyser deg om verstingstoffene som finnes i vanlige forbrukerprodukter. Du kan også få hjelp til å sortere avfallet etter julas mange middager og gavesesjoner på riktig måte. Forbrukerrådet har også i år gjennomført egne tester der vi har sett etter stoffer som kan være allergifremkallende og hormonforstyrrende. Har du planer om å legge noen av tingene på lista under juletreet, klikk deg inn for å finne ut hvilke produkter som kom best ut i våre tester:

–          Håndsåpe

–          Leppepomade

–          Deodoranter

–          Solkrem

Sist men ikke minst – være en krevende forbruker!

Synes du ikke du har fått god nok informasjon om helseskadelige eller miljøfarlige stoffer – spør! Loven gir deg rett til svar, og det finnes til og med et eget skjema du kan ta med deg. Det finner du her. Vær kritisk, forhør deg om kvalitet og garantier, og sørg for at du får det tryggeste produktet i nettopp din ønskede kategori. Er du som forbruker bevisst og spør, så vil butikken gjøre det samme overfor sine produsenter. Det vil igjen føre til tryggere og mer miljøvennlige produkter på markedet. Så ikke være redd for å stille spørsmål i julebutikkene, det gagner nemlig både deg, dine og alle fremtidige julenisser.

 

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver
Maren Van Buren Struksnæs
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og finans
(+47) 404 91 804
maren.struksnaes@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker