Forside > Siste Nytt > Bankene i knestående?

Bankene i knestående?

6. september, 2013
I minst ett år har vi hørt hvordan banker må gi kundene dårligere rente-betingelser og sjabrere betjening for å møte mer moderne kapitaldekningsregler.

Klagemålene har kommet fra sparebankene like gjerne som fra forretningsbankene.

Hva skal vi tro? At bankene er i knestående?

Neida. Ferske tall fra Banksikringsfondet, formidlet av Sparebankforeningen, forteller  at sparebankene i snitt har ren kjernekapitaldekning på 12.06 prosent.

Oppfyller kravene for 2016

Innfasingsplanen for de utskjelte reglene for kapitaldekning var at alle banker skulle over 9 prosent 1. juli i år. Det gikk fint. Neste skritt er at alle banker innen 1. juli 2014 ha 10 prosent ren kjernekapitaldekning, mens denne 1. juli 2015 skal opp ytterligere til 11 prosent for systemviktige banker.

Seinest skal de såkalte systemviktige bankene innen 1. juli 2016 oppfylle et krav på 12 prosent.
Altså er sparebankene, per i dag, på merket for kravet som kommer i 2016 – og som da bare gjelder for systemkritiske banker.

Det er derfor fortsatt tungt fordøyelig og også lite troverdig når et samlet bankvesen rettferdiggjør dårligere betingelser for forbrukere med nye kapitaldekningsregler.

Si det som det er

Bankene skulle heller sagt det som det er; selv med dårligere betingelser er det fortsatt 95 prosent sannsynlighet for at etablerte personkunder ikke bytter bank.
Og personkundene bytter ikke bank fordi det oppleves som for vanskelig: Jeg oppfordrer til besøk på bloggen til Bård Idar Kvam i BN Bank.

Her møter du en bankmann som viser hva som kan gjøre bankbytte lettere.