Forside > Siste Nytt > Bankene opp til eksamen

Bankene opp til eksamen

17. mars, 2014
I forrige uke annonserte Konkurransetilsynet at de ville starte en undersøkelse av konkurransen i bankmarkedet.

Det gleder mange. Ikke bare i Forbrukerrådet, som har etterlyst en slik undersøkelse lenge nå. Vi så tidlig behovet: For vi har erfart at mange bankkunder opplever det som vanskelig å bytte bank. Og dette sådde en tvil om konkurransen faktisk kunne fungere så veldig godt.

Vi som til daglig jobber for en enklere forbrukerhverdag, har selvsagt våre tanker om hva som skal til for å gjøre en slik bytteprosess mer smidig. Men når en myndighet eller et tilsyn (Forbrukerrådet er verken myndighet eller tilsyn) går i gang med en slik undersøkelse, blir veien til inngrep kortere enn om vi hadde gjort det samme.

Møte i bank.Foto

Foto: Colourbox.com

Historien om spleiselaget

Behovet for en gjennomgang av bankkonkurransen ble akutt i februar 2013. Da varslet Danske Bank at de ville sette opp renta på boliglån, på grunn av «kommende myndighetskrav som fører til behov for økt lønnsomhet». Kort etter fulgte DNB på samme spor.

Det provoserte daværende statsminister Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen at kundene fikk dårligere vilkår, allerede før regjeringen hadde bestemt hva kravet til bankene skulle være. Irritasjonen spredde seg da DNB kokte i hop en lite troverdig historie om et spleiselag, for å rettferdiggjøre dårligere betingelser for kundene. Og det stoppet ikke der.

For det mest provoserende var kanskje at så mange av de andre bankene valgte å gjøre som Danske Bank og DNB, med den samme begrunnelsen. Også banker med god dekning i egenkapital. Når dette også kunne skje i et år med historisk god inntjening, ble det klart – også for sentrale politikere – at konkurranseforholdene i bankmarkedet var mer enn modne for utredning.

Makt til kundene?

Tidligere leder for finanskomiteen i Stortinget, Torgeir Micaelsen rettet en formell henvendelse til finansdepartementet om å utrede konkurransen i bankmarkedet – og fikk tilslutning i fjor høst. Men etter stortingsvalget i 2013 inntok nye personer postene. Og Solberg og Jensen har ikke like tydelig vist at de har til hensikt å rulle i gang noen slik granskning. De har vært kritisk til bankene, javel, men det har for det meste bare fremstått som medieutspill.

Det er derfor prisverdig at Konkurransetilsynet nå, på egen kjøl, igangsetter en lenge etterlengtet gjennomgang av konkurransen i bankmarkedet. Tilsynet må ha ambisjon om en bred gjennomgang. Det ligger konkurransehindre både hos bankene, i rådgivningen, i regelverket, i produktutvalg (produktpakker) og i atferdspsykologien til den jevne forbruker.

Vårt ønske er en så skarp konkurranse at bankene, av frykt for å miste kunder, kvier seg for raskt å sette prisen opp på boliglån eller ned på innskudd. Altså reell makt til kundene.

Men først skal bankene forhøres.