Forside > Siste Nytt > Banker i startgropa for renteøkning
Lave renter har ført til høye lån hos norske forbrukere og mange frykter renteøkning. Norges bank har fortsatt lav styringsrente. Den gikk ikke opp i september eller oktober og er på en halv prosent. Likevel er det ting som tyder på at bankene vil ha det annerledes

Penger.Foto

— Ut ifra tall fra finansportalen.no kan det virke som at bankene jobber for høyere lånerente for kundene, selv om de regner med at rentene vil være lave i mange år fremover, forteller leder i finansportalen.no, Elisabeth Realfsen, og fortsetter:

— Da Norges Bank i mars satte ned styringsrenten med 0,25 prosent til en halv prosent, var det nesten ingen banker som fulgte opp med like store prisreduksjoner til boliglånskundene. Helt siden da, har bankene hatt glede av lave «innkjøpspriser» i pengemarkedet, med ørsmå prisøkninger siden april.

— Flere banker har allerede satt opp renten på mange av sine produkter. Blant annet ser vi at prisen på kortsiktige fastrentelån på tre til fem år har økt. Det tyder på at mange er i startgropa for en renteøkning, sier Elisabeth Realfsen.

Her kan du lese om siste styringsrentemøte i Norges bank.

Lav rente i mange år

Ingen kan spå om fremtiden, men ting tyder på at styringsrenten ikke vil stige på mange år. Norges bank tror at renta vil være lav de neste par årene. Og produktinformasjon fra enkelte banker tyder også på at de heller ikke regner med høy styringsrente i fremtiden:

— Storebrands 20 års fastrenteprodukt har blitt satt ned i pris. Det er også noen som setter ned fastrenta for 10 årsavtalene. Dette innebærer jo at de regner med at disse avtalene vil være lønnsomme. Bankene lever jo av å tjene penger, sier Realfsen.

Ikke la deg snyte

Med en lav styringsrente, og prognoser om at det vil vare i flere år, er det ingen grunn til at rentene på lån skal øke.

— Settes styringsrenta ned, er det naturlig at forbrukerne får glede av det ved at bankene kappes om kunder ved å tilby den beste prisen. Setter en bank opp renta, uten at styringsrenten er endret eller går ned, snyter den deg for penger, sier Realfsen.

— Og det gjør du enkelt på finansportalen.no. Vi hjelper deg ikke bare å få et nytt lånetilbud, men også å prute, avslutter Elisabeth Realfsen.

Her finner du boliglån på finansportalen.no

 

 

Relaterte saker