Forside > Siste Nytt > Beliggenhet, beliggenhet!

Beliggenhet, beliggenhet!

15. januar, 2013
Boligkjøpere bør være på vakt: Hva skjer med det falleferdige huset på nabotomten? Blir det pusset opp?

Eller blir det revet og tomten gjort til grøntområde eller til parkeringsplass? Eller blir det bygget noe nytt på tomten og i tilfelle; hva da?

– Beliggenhet, beliggenhet! svarer meglere når de blir spurt om hva som påvirker verdien på en eiendom fremover.

Det har nok meglerne helt rett i, på alle tenkelige nivåer. Og nettopp derfor kan endringer i det nærmiljøet du kjøper deg inn i være avgjørende, både for din egen trivsel og for prisen du oppnår den dagen du vil selge.

Innbydende positivt

Meglerne er stort sett meget flinke til å få fram de positive planene for nærmiljøet.  Profiler over nærområdet i salgsoppgavene og fotografiene som legges på nettet, kan ofte ta med seg positive forhold, som ligger langt unna kilometer unna den boligen du vurderer! «Sexy» bilder av Operaen og Frognerparken dukker opp på overraskende steder.

Men hva med de «usexy» planene for nærområdet – som ikke er positive for den boligen du vurderer å by på?  Får du god informasjon fra megleren om dette?

Min erfaring er at vi som boligkjøpere dessverre ikke kan basere oss på at vi får disse opplysningene, slik vi burde.

Underkommunisert og upresist

Vi får dem ofte ikke uoppfordret. De er ofte lite tydelige. De blir ofte underkommunisert. Og de muntlige opplysningene du får når du spør megleren eller meglerassistenten på visningen, er ofte upresise. Og er mer egnet til å berolige deg enn til å presentere fakta.

Noen ganger får du faktisk helt feil opplysninger, og det kan bli strid i etterkant om hva som ble sagt – og hva som ikke ble sagt.

Noen eksempler:

  • Kommer utsikten fra boligen din til å være god i fremtiden?
  • Kommer grøntområdene rundt boligen din til å bevares?
  • Kommer sol og lys og fravær av støy, som er aktuelle for din bolig, til å forandres?
  • Kommer det endringer i bruken av byggene tett inntil din bolig?
  • Kommer det endringer i bruken av gatene, og plassene inntil din bolig – og kommer kø og parkeringsproblemer til å øke?

Høyere og tettere

Disse spørsmålene er faktisk mer aktuelle i Norge enn noen gang før.

Og det er flere årsaker til dette. For det første tar boligbyggingen seg nå raskt oppover, og det nye som bygges, blir nesten alltid høyere og tettere enn det som stod på tomten tidligere.

Mange bygg er bevaringsverdige, men virksomheten som skjer inne i dem kan endres. Og i Norge har vi råd til å forandre på gamle bygg og bygge tilbygg – for å gjøre dem aktuelle for nye formål.

Det skjer en gigantisk utbygging av offentlig infrastruktur i Norge, skolebygninger, veier, broer, jernbanetraseer.

Mye av handelen skjer i dag i bilbaserte sentra utenfor bykjernen, og dermed bygges det store kjøpesentre, som skaper trafikk og fjerner utsikt og naturlig vegetasjon – også på små steder.

Den egentlige planen

Svært mange planer kan være positive for nærmiljøet og samfunnet som helhet, men likevel ha negative konsekvenser for deg som eier.

Og mange prosjekter vekker harme når de planlegges, men kan vise seg å fungere problemfritt. Jeg var i flere år nærmeste nabo til TO barnehager, og for meg var det overhodet ikke et problem.

I Forbrukerrådet er vi opptatt av at du som boligkjøper skal ha rett til informasjon, slik at du selv kan bestemme hvor viktig dette er for deg, og hvordan det vil påvirke din egen budgivning.

Men mange grønne plener har de siste årene brått avslørt sitt egentlige jeg: som byggetomt!