Forside > Siste Nytt > Består staten Forbrukerrådets store servicetest?
Forbrukerrådet har testen servicenivået til elleve statlige virksomheter. – Nivået på service og kunnskap imponerer, men flere offentlige virksomheter kan bli enda bedre på noe, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

– De fleste statlige virksomhetene vi har testet, fortjener skryt for hvordan de møter innbyggere som trenger svar på spørsmål, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Forbrukerrådet har undersøkt informasjonen vi får når vi henvender oss på e-post, telefon og som vi finner på virksomhetenes nettsteder. Alle funn er evaluert og gitt poeng fra null til hundre.

Se testen her.

Ni av elleve godkjent

Ni av de statlige virksomhetene som er testet, får en totalsum som holder til å bli godkjent av Forbrukerrådet, det vil si et totalt snitt på minst 75 poeng. To virksomheter nådde ikke helt opp, men var heller ikke langt unna å bli godkjent. Forbrukerdirektøren er imponert over resultatene.

Mann med PC. Foto.

Foto: Colourbox.com

– Testen viser at statlige virksomheter jevnt over er opptatt av å yte god service til oss innbyggere, sier Randi Flesland.

Kan bli bedre

Bare Brønnøysundregistrene og Statens innkrevingssentral oppnår ikke godkjent, men heller ikke de er langt unna. Mens Brønnøysundregistrene gjør det svært godt på telefon og e-post, er det vanskeligere å finne svar på internett. Det gjør at de havner nederst på tabellen av virksomhetene som er testet.

Statens innkrevingssentral krever at alle som henvender seg med generelle spørsmål på e-post, skal identifisere seg.

– Det mener vi må være unødvendig så lenge de ikke trenger personlige opplysninger for å svare på spørsmålet, sier Flesland, og viser til at andre offentlige virksomheter gir svar uten at den som spør, må oppgi for eksempel navn eller fødselsdato.

Full pott

– Skatteetaten og Lånekassen får full pott for nettstedsinformasjon, men på nav.no er det vanskeligere å finne det vi leter etter. På både telefon og e-post svarer likevel NAV veldig godt, sier Flesland.

Til tross for at alle virksomheter får en totalsum i testen som gjør at de kommer godt ut, er det ikke alle som svarer like kjapt i alle kanaler.

– Lånekassen gjør det dårligst i testen når det gjelder å svare på telefon, bemerker Flesland.

– Kanskje er det en strategi at de foretrekker å informere på nettsted og e-post fremfor å sørge for kjapp svartid på telefon, sier hun.

Testfakta:
Klikk her for å lese mer om bakgrunnen for testen og metode som er brukt.

Relaterte saker