Bergensere går inn i julehandelen og møter Black Friday denne helgen. Forbrukerrådet, Fretex og Framtiden i våre hender besvarer med Green Friday og gjenbruksfest.

Det amerikanske handelsfenomenet «Black Friday» blir stadig mer populært. Flere norske butikker og kjøpesentre har adoptert tradisjonen og lokker kundene med fristende tilbud. Men økt handel er ikke nødvendigvis bare positivt. Dette gjelder særlig innen kleshandel.

– I Norge eier vi i snitt over 80 kilo klær (tilsvarende 360 plagg), og mengden tekstilavfall har økt med 80 prosent på 15 år. Dette medfører at tekstiler er det fjerde mest miljøbelastede forbruksområde etter bolig, transport og mat. Måten vi forbruker klær på, er ikke bærekraftig, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Debatt før butikkdørene åpner

Green Friday vil starte med paneldebatt torsdag kveld på Kvarteret i Bergen. Dette skjer bare timer før butikkene starter salget. Temaet for debatten er hva som kan og må gjøres med klesforbruket.

– Black Friday er et utspekulert markedsstunt for å prakke på folk ting vi ofte ikke trenger. Dagen er et hån mot de mange arbeiderne i lavkostland som produserer de billige varene, ofte under uverdige arbeidsforhold. Aktører som tar bærekraft på alvor, burde ta avstand fra slike salgsdager, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Debatten på studenthuset vil ledes av Forbrukerrådet. Instefjord ser frem til å utfordre politikere, bransjen, ungdom og publikum.

– Vi håper debatten kan gi flere gode svar på hvordan klesforbruket kan bli mer bærekraftig. Det nytter ikke om bilen parkeres, hvis du samtidig handler flere poser med nytt tøy som får en kort brukstid. Det må bli lettere å velge klær som varer lenger, og det må legges til rette for at det blir enklere å låne, leie, bytte, kjøpe brukt og sy om klær, sier Instefjord.

Klær

Gjenbruksfest hos Fretex

Fredag og lørdag inviterer organisasjonene til gjenbruksfest i Fretex-butikken i Lars Hilles gate. Her kan besøkende få reparert klær gratis, og de som vil lære mer, kan delta på sy-kurs. Butikken byr på aktiviteter, overraskelser og som alltid mulighet for å finne gjenbruksskatter.

– For handleglade mennesker som også vil ta hensyn til miljøet, er Fretex et godt alternativ. Vi har mange trofaste kunder, og det setter vi stor pris på. Nå håper vi at Green Friday-arrangementene kan gi enda flere en opplevelse av at gjenbruk er et godt alternativ til å handle nytt, sier Kristin Hareide, som er kjedeleder for 50 Fretex-butikker over hele landet.

Presse

Gunstein Instefjord
Fagdirektør Handel

(+47) 905 96 780

gun­stein.in­ste­fjord@for­bru­ker­ra­det.no

Høyoppløselig foto

Foto: Ole Walter Jacobsen

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker