Forside > Siste Nytt > Bilfri for en dag?

Bilfri for en dag?

20. september, 2013
Greier du deg en søndag uten bil?

Førstkommende søndag, 22. september, er «bilfri dag».  Kan du gå søndagsturen uten å kjøre til en parkeringsplass først? Kan venner og familie besøkes til fots? Kan du reise til fotballcupen på sykkel? Ta det som en utfordring! Kanskje kan andre reisemåter enn den vanlige, være like smart for både deg og miljøet på mandag også?

Bilfri dag er en del av Europeisk mobilitetsuke. Det er et årlig arrangement som skal fremme mer miljøvennlig transport i byer og tettsteder. Uken avsluttes nå på søndag, og årets tema er «Ren luft – gi bilen en pause».

Før sommeren arrangerte Forbrukerrådet, i samarbeid med NAF og Syklistens Landsforening, pendlerkamp i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Vi ville sjekke hvor lang tid det tar å sykle, kjøre bil og reise kollektivt til jobb. Resultatene varierte fra by til by, men sykkelen imponerte alltid. Med tanke på at reiser til og fra jobb koster både tid og penger, kan det være lurt å prøve sykkel som en alternativ reisemåte. Det er nok mange som har mulighet til å bruke både sykkel og kollektivtransport, fremfor bil. Det er bra for miljøet, og det letter presset på veiene. Forbrukerrådet oppfordrer alle forbrukere til å bytte bank og strømleverandør, hvis det er bra for lommeboken. For å få hverdagen til å gå opp, kan det vært lurt å sjekke om du burde bytte transportmiddel. Hverdagsreisen er viktig, den tar både tid og penger, og du kan spare betydelige mengder av begge.

En nasjonal reiseplanlegger, som gir gode transportalternativer, kan være en god hjelp for å finne frem på nye måter. Stortinget vedtok at dette skulle lages allerede i 2006, og har gjentatt det årlig siden da. Det siste vi hørte om den, var at alle fylker skal innlevere sine reisedata for å få en planlegger operativ, senest innen utløpet av 2013. Hvis myndighetene har en ambisjon om at vi skal reise mer miljøvennlig, er det virkelig å håpe at denne fristen holdes.

Det er ikke så dumt å bryte med vaner innimellom. Det kan være bra for både helsen, lommeboken, miljøet og ikke minst for en fullstappet kalender. Å velge bort bilen, kan være lettere enn du tror.