Forside > Siste Nytt > Boligkjøp med fallhøyde

Boligkjøp med fallhøyde

22. september, 2015
Forbrukerrådet spår ikke om boligpriser. Men vi observerer, undersøker og analyserer – og med kompetanse.

Uten noen egeninteresse i hvordan markedet blir.Og det er vi omtrent alene om.
Det har stått en masse om angivelig boligmangel i norske medier de siste månedene.

– Lite til salgs, forteller meglerne. – Det bygges for lite. Eksempler på at boligkjøpere har latt seg rive med av lokkepriser, reklame og styling – og kanskje av noen få boliger med unike kvaliteter – altfor langt i budrunden, blir i stedet lagt fram i media som bevis på boligmangel.

Ingen boligkrise

Boligbyggere og eiendomsmeglere har latt seg intervjue. Flere enn oss bør ta et kritisk blikk på uttalelsene, noen måneder etter at de ble sendt inn i boligmarkedet. Som bensin på bålet.

Men det skal sies at det er variasjoner. Vi i Forbrukerrådet har vært alene om å minne om at Norge både vil trenge flere boliger i årene som kommer – og at boliger i Norge bygges etter hvert som de blir solgt.

Det er ingen boligkrise, bare et selvsagt etterslep.

Forbrukere, og ikke minst unge forbrukere som har basert sine kjøp på påstander om boligmangel og at dette vil drive prisene oppover, risikerer selvsagt å tape store beløp. Det er ikke sikkert de får igjen det de selv betalte når de engang skal selge. Foreldre som har gitt forskudd på arv eller økt rammelånet for å hjelpe en sønn eller datter inn i boligmarkedet, kan ende opp med å angre bittert.

Fanget i en liten bolig

Resultatet kan bli at en sønn eller en datter taper hele «hjelpen». Og om noen år sitter fanget i en knøttliten bolig som ikke lenger egner seg til å bo i. Som man heller ikke får solgt til en bra pris. Det har skjedd før! I Norge. Med eiendomsmeglere i rollen som spåmenn som bommet.

Boligpriser.no er et nytt tilbud på 1881. Der kan du enkelt og gratis se hva den enkelte bolig ble solgt for. Du vil finne eksempler på boliger som ble kjøpt i 2006 og solgt i 2009, og der eieren tapte penger. Du kan finne nyere eksempler, og ikke bare fra Rogaland.

Særlig farlig lever unge som har fulgt eiendomsmegleres råd om å «slå til og by absolutt alt du kan i første bud!»

Økt risiko

Nå er det høst. Det er litt ledighet. Det er litt usikkerhet. Mange forhold peker nå i én retning: Det roer seg. Blant annet øker antallet boliger til salgs i Oslo. De som i vår kjøpte nybygg, skal i høst selge.

Men like fullt nekter Forbrukerrådet å spå om prisene.

Det bør holde at vi så tydelig advarer unge mot fallhøyden og den økte risikoen.