Forside > Siste Nytt > Boligpriser drives opp av forventninger
Ordene tilhører Svein Gjedrem, tidligere sentralbanksjef. Vi tror han har rett. Det er forventninger og superlave renter som driver opp boligprisene.

Få personer i Norge har bedre forutsetninger for sine analyser i et historisk perspektiv enn Gjedrem, som også i lang tid var Finansdepartementets øverste embetsmann. I forrige uke advarte han gjennom førstesiden i Dagens Næringsliv om at den årelange boligprisveksten vil punktere. «Prisene skal ikke øke med ti-femten prosent når inntektene vokser med en, to eller tre prosent. Det er helt sikkert».

Par ser på hus i katalog. Foto.

Foto: Colourbox.com

Samtidig går Gjedrem lenger. Han peker på faren for brått fall. Alternativet er utflating. Men det aller mest interessante er hans vurdering av årsaken til prisveksten. Det er forventningene om at det bare skal gå oppover, og han legger et spesielt ansvar på foreldrene, som vil hjelpe barna inn i boligmarkedet.

Egeninteresse styrer debatten

Men det er flere aktører med egeninteresse i raske salg og høye boligpriser som mener mye om boligprisveksten. Boligprodusenter, byggekonsulenter og eiendomsmeglere sier at det ikke bygges nok, til tross for et meget godt og markedsbasert system, og at prisene derfor bare vil stige. I tillegg er det meglere som stikker seg fram i media med private spådommer om enorm vekst. I verste fall bidrar dette til å fyre opp markedet skikkelig.

Så Gjedrem kunne trygt ha utvidet synsvidden, og ikke bare pekt på foreldrene som kun ønsker det beste for sine barn. Det er også flere andre aktører som bidrar til å få fart på boligprisene.

Relaterte saker