Forside > Siste Nytt > Bon appetit uten bisfenol A

Bon appetit uten bisfenol A

18. januar, 2013
Mat og skadelige kjemikalier er en uggen kombinasjon. Likevel er det en ikke særlig uvanlig miks.

Som Aftenposten har satt fokus på denne uken, brukes det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A i ulike typer mat- og drikkeemballasje. Barn er ekstremt sensitive for hormoner før puberteten fordi de produserer så lite at selv ørsmå mengder kan gjøre en forskjell.

Bisfenol i tåteflasker

Bisfenol A er forbudt å bruke i tåteflasker i 2011. I Danmark og Sverige er det også forbudt i barnematemballasje. Frankrike vedtok nylig et totalforbud mot bisfenol A i all matemballasje. Vi ønsker et tilsvarende forbud i Norge.

Aktører fra matbransjen gir inntrykk av at omfanget av bisfenol A som finnes i emballasjen i Norge, er forsvinnende liten og at man holder seg innenfor de grenseverdier som EU har satt. Det er i beste fall en sannhet med modifikasjoner.

For det første finnes det ingen fastsatt grenseverdi for bisfenol A i hermetikk. Dessuten viser prøvetaking at stoffet finnes i maten, i verdier som fagfolk finner urovekkende høye. I fjor fant Mattilsynet ganske høyt innhold av bisfenol A i både hermetiske vannkastanjer, kantareller og minimais. Svenske Testfakta fant mye bisfenol A i kokosmelk.

Umulig å vite

Problemet for oss forbrukere er at det er bortimot umulig å vite hvor kjemikaliet er. Dermed har vi ingen mulighet til å unngå risiko ved å velge stoffet bort. Det eneste vi kan være sikre på, er at så lenge bisfenol A er tillatt, vil det finnes i matbutikkene, og det vil havne på tallerkenen til våre barn.

Forbrukerrådet vil ha norske myndigheter sterkere på banen slik at vi så fort som mulig kan få på plass et forbud mot det skadelige stoffet i all matemballasje. Først da kan vi med hånden på hjertet ønske ungene våre bon appetit – uten en hormonforstyrrende bismak av bisfenol A.