Regjeringen, Standard Norge og Forbrukerrådet vil senke konfliktnivået mellom forbrukere og håndverkere.

Forbrukermyndighetene og byggebransjen er enige om en standard håndverkerkontrakt som forbrukere nå kan benytte fritt.

Over halvparten av norske forbrukere har pusset opp de siste to år, og mange opplever usikkerhet og stress. Likevel inngår bare 2 av 10 skriftlig kontrakt med alle vilkår spesifisert.

Kontrakt håndverkertjenester under ca. 200 000 kr (2G)

Kontrakt håndverkertjenester over ca. 200 000 kr (2G)

 

På tredjeplass på Forbrukerrådets klagetopp

– Det er for mange konflikter i markedet for håndverkstjenester på bolig. Hver syvende klage til Forbrukertvistutvalget og 10 prosent av klagene til Forbrukerrådet i fjor gjaldt håndverkertjenester. Ofte kunne problemene vært unngått om man hadde inngått skriftlige avtaler, sier forbrukerminister Solveig Horne.

– Gjennom samarbeidet med Standard Norge og Forbrukerrådet gjør vi kontraktene lett tilgjengelige for forbrukerne og skaper en enklere hverdag. Jeg håper bransjen er med å ta ansvar for å gjøre dette markedet ryddigere, ved å bidra til at flere inngår kontrakt. Da blir det færre konflikter, sier Horne.

– De seriøse bruker kontrakt

Forbrukerrådet råder folk til bare å inngå avtale med seriøse aktører som ønsker å bruke standardkontrakten.

– Aller først bør man finne en håndverker som er villig til å bruke kontrakt. Det sikrer deg en skriftlig avtale med håndverkeren. Styr unna de som ikke vil bruke kontrakt. Uten dokumentasjon har man en svært dårlig sak hvis det oppstår konflikt om håndverkertjenesten, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

Samarbeid med bransjen

Håndverkerkontrakten er levert av Standard Norge, og har blitt til i samarbeid med byggebransjen sammen med en ny tips og råd-side på forbrukerrådet.no.

–  Det er positivt for alle parter at det nå er kommet på plass en kontrakt som kan bidra til å klargjøre avtalen både for forbrukerne og aktørene i håndverkermarkedet, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

Avtalen med Standard Norge har også gjort det mulig å gjøre standardkontrakten fritt tilgjengelig for både forbrukere og håndverkere på forbrukerrådet.no.

Sjekkliste før du velger håndverker

Bruk skriftlig kontrakt

  • Bare 2 av 10 inngikk skriftlig kontrakt med alle vilkår spesifisert
  • 18% hadde skriftlig avtale som kun omfattet pris
  • 28% har kun muntlig avtale med håndverker
  • En fjerdedel avtalte ikke pris på forhånd

(Landsrepresentativ spørreundersøkelse fra desember 2016)

Håndverkermarkedet på jumboplass i Europa
Håndverkermarkedet ligger på 33. plass av 41 markeder i Consumer Market Scoreboard fra 2016. Dette er EU-kommisjonen måling av forbrukertilfredsheten i 42 markeder blant 84 000 forbrukere.

Markedet for håndverkertjenester er preget av en høy andel konflikter mellom forbruker og næringsaktører.  Hver syvende klage til Forbrukertvistutvalget og 10% av klagene Forbrukerrådet mottok i 2016 gjaldt håndverkertjenester.

  • 1578 henvendelser fra forbrukere om håndverkertjenester så langt i 2017
  • 2777 henvendelser fra forbrukere om håndverkertjenester i 2016
  • 3508 henvendelser fra forbrukere om håndverkertjenester i 2015
  • håndverkertjenester ligger høyt på Forbrukerrådets klagetopp, med 842 klager i 2015 og 884 klager i 2016

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker