Forside > Siste Nytt > Bruktbil – Unngå rust med forhåndssjekk

Bruktbil – Unngå rust med forhåndssjekk

8. mai, 2015
Over ti tusen forbrukere tar kontakt med Forbrukerrådet årlig og spør om bil. Ta en grundig sjekk av bruktbilen før kjøpet, og bruk vår bilkontrakt.

– En uheldig dame fra Sogn og Fjordane fikk avdekket store rustskader av en EU-kontroll et par måneder etter kjøp. Hadde hun investert i den samme undersøkelsen før hun kjøpte bilen, hadde hun sluppet å bli sittende igjen med «katta i sekken», kan direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes fortelle.

Bil med rust. Foto.

Foto: Colourbox.com

Skaff deg en salgstest

Den uheldige damen hadde kjøpt bilen av en annen privatperson med en «solgt som den er»-klausul. Selv om rustskadene var beregnet til 14 000 kroner, så mente Forbrukertvistutvalget, som vurderte saken i vinter, at hun ikke kan forvente annet ut fra de opplysningene hun hadde fått, samt bilens pris og alder.

– Skaff deg en salgstest hos et bilverksted. Det koster to til tre tusen, men det er en lønnsom investering, sier Ingeborg Flønes.

Forbrukerrådet har en tilstandsrapport for bil som du kan bruke som utgangspunkt for en salgstest.

Du finner FTU-vedtak 13/126 i margen til høyre.

Kontrakt er en sikkerhet

– Vi opplever at folk kjøper en bruktbil uten å sikre seg. Det slutter aldri å forundre oss. En annonse kan være et utgangspunkt, men en seriøs bilhandel innebærer kontrakt, påpeker hun.

– Sjekk også hvem som er rett eier av bilen, og om alle nøklene følger med. Kjøper du av en svindler, sitter du som oftest igjen uten verken bil eller penger, legger Ingeborg Flønes til.

Forbrukerrådet har en kontrakt for bruktbilkjøp som du kan benytte.

Ikke kjøp andres gjeld

I Brønnøysundregistrene kan du sjekke om det er pant i bilen ved å taste inn bilens registreringsnummer. Du kan også sende tekstmelding: Skriv REGNR, mellomrom, kjøretøyets registreringsnummer og send meldingen til 2121.

– Heftelser følger bilen, og ikke eieren. Det hjelper lite å skylde på at selgeren har gitt deg feil opplysninger når banken kommer for å hente bilen din, sier direktøren.

Bil fra utlandet

En bil produsert for norske forhold vil være bedre beskyttet mot hardt klima, og mot for eksempel rust på grunn av salting om vinteren, enn en bil produsert for søreuropeiske forhold.

– Spør alltid selger om bilen er importert, og få svaret skriftlig. Dersom det viser seg at bilen ikke er tilpasset norsk klima, kan det være noe du kan klage på, sier Ingeborg Flønes.

Har du selv kjøpt bilen i et EU-land, kan Forbruker Europa hjelpe deg dersom du får problemer i etterkant. De kan også gi råd og veiledning i forkant.

Sjekkliste for bruktbilkjøp

  • Bruk kontrakt.
  • Sjekk km-stand, årsmodell og siste EU-kontroll.
  • Sjekk om bilen er pantsatt.
  • Sjekk om årsavgiften er betalt.
  • Sjekk at selger stemmer med eier i vognkortet.
  • Sjekk service.
  • Spør om det følger en garanti med bilen.
  • Gjør en salgstest.
FTU-vedtak 13/126