Forside > Siste Nytt > Bud og budsjett: This Bud’s for you!

Bud og budsjett: This Bud’s for you!

4. oktober, 2012
Bolighandelen er vår viktigste investering i livet, og tabber du gjør kan få store konsekvenser i lang tid. Men det finnes forholdsregler.

Boligkjøpere fortjener tid nok til forberedelser og også gode planer som gjør at de kan unngå situasjoner som stresser.

På auksjon

I Norge selges nesten alle bruktboliger på auksjon. Boligen markedsføres, og mulige boligkjøpere må komme med sine bud.

Hvordan kan du opptre klokt, og unngå at psykologiske faktorer skaper problemer for deg?

Det er ikke til å komme forbi at budrunder også kan innebære psykisk stress. Du kan mislike dette, men hverdagen blir kanskje litt enklere, hvis vi aksepterer at sånn er det. Det beste verktøyet for å håndtere stresset er trolig at du kjenner til det, og forsøker å tenke analytisk.

Bud i lukket konvolutt

Andre land enn Norge har forsøkt å minimalisere disse faktorene. I Sverige er budet ikke bindende før du har signert kontrakten – så da har du i virkeligheten noen dagers angrefrist. Og i Danmark leveres ditt bud i lukket konvolutt – og da slipper du nervepirrende forhøyelser. Også disse rundene påvirkes av psykologi – men på andre måter.

Men tilbake til dagens praksis i Norge:

Både selger og kjøper er utsatt – i en boligbyttesituasjon som involverer store verdier, og mange små og større gjøremål som de har liten erfaring i å håndtere. Men som hovedregel er det nok i rollen som kjøper at utfordringen er størst – fordi selgeren av en bolig i de fleste tilfeller er den som fastsetter tid, og dessuten er den som kjenner boligen best.

De gode forberedelsene

Det viktigste rådet er å gjøre gode forberedelser før du skal inn i en bolighandel:

  1. Vurder hva du har råd til av boligutgifter, og ta høyde for mulige renteøkninger og eventuelt behov for oppussing. Ta høyde for at du kanskje ikke oppnår topp pris for den boligen du skal selge, og at du får kostnader både ved et boligsalg og ved en flytting. Sett en grense for hvor høyt du ønsker å gå. Da er det mindre risiko for at du blir revet med på budrunder som du angrer på i ettertid.
  2. Skaff deg oversikt over markedet. Gå på visninger og finn ut hva boliger ble solgt for nylig. Ikke baser deg bare på medieoppslag om prisrekorder. Selv om det settes prisrekorder, er det ofte gode boliger i nærheten som fortsatt omsettes til nøktern pris.
  3. Gå i banken og få finansieringsbevis før budrunden. Da får du bedre tid til å vurdere forhold ved boligen, og slipper å stresse med banklån mens du burde være mest opptatt av boligens kvaliteter og mangler, og verdi.
  4. Ikke forelsk deg i én bolig. Tenk at det alltid finnes alternativer. De færreste boliger er unike, sjeldne sjanser. Når flere enn én forelsker seg, kan budrundene ta helt av. Derfor råder vi til alltid å ha alternativer langt framme i bevisstheten når du byr.
  5. Les informasjonen om boligen nøye. Takstmannens vurderinger og selgerens egenerklæring er viktigere enn stylingen! Dersom det virker trolig at du vil totalrenovere viktige rom innen kort tid, så husk at dette betyr store ekstra utgifter.
  6. Husk at bud er bindende. Sett en akseptfrist, slik at du ikke er bundet av budet lenger enn du selv ønsker.
  7. Vær tydelig og skriftlig på forbeholdene i budet. Dersom du deltar i flere budrunder samtidig, må du være særlig på vakt, slik at du ikke leverer bud som binder deg til å kjøpe flere boliger samtidig – (med mindre det var det du ønsket!). Andre forbehold som er vanlige, er for eksempel en overtakelsesdato som passer deg, at visse ting i boligen skal følge med – og kanskje er selgeren mer enn villig til å slippe å ta pianoet med på flyttelasset.
  8. Husk at eiendomsmeglers oppgave er å oppnå en høyest mulig pris for boligen på vegne av selgeren.