Forside > Siste Nytt > Bytt julegavene i romjulen
Hvis du ikke likte julegaven, går det stort sett greit å bytte. Så sant det ikke var undertøy, eller noe på salg.

Har du fått bøker du har lest, klær som ikke passer og nips du ikke liker? Du er ikke alene. Derfor er det høysesong for bytting i romjulen. Ofte følger det en byttelapp med, i så fall er det en smal sak å bytte i romjulen. Men mange butikker er fleksible i romjulen selv om du ikke har byttelapp.

Hør forbrukerdirektør Randi Flesland om bytterett i podkasten

Ingen lovfestet bytterett

– Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Det har likevel blitt så vanlig, at du kan regne med at det går greit. Det er en såkalt sedvane. Det er likevel butikkenes betingelser som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

Du bør også tenke på at varen du ønsker å bytte, skal kunne selges på nytt av butikken, så butikkene kan kreve at du leverer varen hel og i originalemballasjen.

– Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Men du kan oftest få en tilgodelapp, om du ikke finner noe du ønsker deg i butikken. Å bytte så raskt som mulig, helst i romjulen, er lurt. Noen lar deg imidlertid bytte i et helt halvt år, så sjekk hva som gjelder i butikken du skal i, sier Flønes.

Ingeborg Flønes. Foto.

Foto: Kjell Håkon Larsen

Bytt før salget

Mange julegaver kommer på salg i januar, så det lønner seg å bytte før salget starter.

– Om gaven du fikk til jul, selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende, siden du kun har krav på å bytte varen, sier Flønes.

Er du raskt ute og bytter, kan du unngå dette.

Bytteråd

  • Sørg for originalforpakning
  • Ta med byttelapp om det fulgte med
  • Sjekk hvilke betingelser butikken setter
  • Bytt så fort som mulig, helst i romjulen

Forbrukerrådets podkast

Podkasten er en pressemelding i lydform, og til fri redaksjonell bruk.

Last den ned her

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker