Forside > Siste Nytt > Byttelapp like viktig som gavelapp på julepakken
De fleste har det meste, så husk byttelapp når du handler julegaver. Å bytte julegaver i romjulen er også smart.

Det er vanskelig å finne julegaver til folk «som har alt». I julestresset er det fort gjort å bomme litt. Da er det viktig å huske på å få med byttelapp i butikken. Å legge byttelapp inni julegaven, er like viktig som navnelapp utenpå gaven, hvis mottakeren ønsker å bytte gaven etter jul.

Ikke bytterett

– Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Bytte av gaver er en frivillig ordning med lange tradisjoner, men det er likevel butikkenes regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

Derfor er det lurt å spørre i butikken om gaven kan byttes, og i så fall få med en byttelapp.

– Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt. Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Å bytte så raskt som mulig, er også lurt, sier Flønes.

 

Bytt i romjula

Hvis du får en genser som ikke passer, en bok du har lest eller noe annet du gjerne vil bytte, er det best å bytte i romjula.

Mange julegaver kommer på salg i januar, så det lønner seg å bytte før salget starter.

– Om gaven du fikk til jul, selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende, siden du kun har krav på å bytte varen, sier Flønes.

Er man raskt ute og bytter, kan man unngå dette.

Ingeborg Flønes. Foto.

Foto: Kjell Håkon Larsen

Be om tilgodelapp

Om du ikke finner noe som faller i smak i romjulen, kan en tilgodelapp være en god løsning. Også for tilgodelapper er det butikkenes regler som gjelder.

– Tilgodelapp er en service fra butikken, som står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Noen butikker tilbyr også åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det må avtales spesielt. Sjekk utløpsdato og eventuelle begrensninger, anbefaler Flønes.

Er julegavene kjøpt på nettet, er det ofte vanskeligere å bytte.

Angrerett på nettet

Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjula, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. På den annen side kan du ha angrerett.

– Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom frem til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Flønes.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.

Les mer om angreretten her.

Forbrukerrådets bytteråd

  • Ta vare på originalemballasjen
  • Ta med byttelapp eller kvittering
  • Bytt i romjula
  • Internettgave? – Sjekk om du har angrerett

 

 

Bilde av ansatt: Henrik Ebne
Henrik Ebne
Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter
(+47) 926 36 422
henrik.ebne@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker