Når du har fått en bukse som ikke passer, eller dobbelt opp av samme bok, er det fint at du kan bytte i romjula. En nylig undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at to av fem bytter julegavene sine, og det er først og fremst de yngste som bytter.

Bukse.Foto

Bytting er miljøvennlig. En undersøkelse fra i fjor viste at folk tenkte mer på miljøet og byttet til noe de trengte, fremfor å la det ligge i skapet.

– Du kan bytte i romjulen. Ta med byttelapp eller kvittering. Gjør det i løpet av romjulen. Etter nyttår kan det være for seint, om du ikke har en byttelapp som sier noe annet, sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Behold lapper og emballasje

Bytteretten i romjulen er en sedvane. Det betyr at det er butikkens egne vilkår som gjelder. Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt, slik at du må ta vare på originalemballasjen.

– Det betyr at du har lov til å prøve en genser, men når du bytter, må lapper være på og emballasjen følge med. I mange sammenhenger må produktet være uåpnet. Poenget er at butikken skal kunne selge varen som ny og helt ubrukt, legger Iversen til.

Be om tilgodelapp

Finner du ikke noe som passer, kan du spørre etter tilgodelapp. Det er butikken som velger hvor servicevennlige de vil være, og hvor langt de vil strekke seg. Du har ikke rett på penger tilbake, hvis det ikke står på kvitteringen eller byttelappen.

– Sjekk hva som står på tilgodelappen. Vi får ofte spørsmål om vilkårene som butikken setter på tilgodelappen. Folk reagerer på at de ikke kan bruke tilgodelappen på salg, at den har kort frist, eller at de kun får lov til å kjøpe for en verdi tilsvarende salgsprisen på bytteartikkelen. Ved å lese hva som står, slipper du å bli skuffet i ettertid, avslutter Thomas Iversen.

Bytteråd

  • Behold lapper og emballasje.
  • Spør etter tilgodelapp.
  • Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning.
Thomas Iversen.Foto
Thomas Iversen
Seniorrådgiver/forbrukerjurist
(+47) 907 74 258
thomas.iversen@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker