Forside > Siste Nytt > Dårlig informasjon fører til konflikt

Dårlig informasjon fører til konflikt

11. september, 2013
Forbrukerrådet har spurt 1000 nye stol- og sofaeiere om hva slags råd de fikk da de kjøpte møblet. Forbrukerrådet etterlyser mer informasjon om vedlikehold av møbler og gjerne på nettet.

– Vi mottar et betydelig antall klager knyttet til feil og mangler på sittemøbler hvert år, og vi vil gjøre vårt for at det blir færre. Undersøkelsen viser at folk trenger mer informasjon. Det gjelder særlig om vedlikehold, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Liten informasjon fra selger

Tre av ti sier de ikke har mottatt informasjon om bruk og vedlikehold. De som har fått informasjon, kan fortelle om at de stort sett har fått det muntlig i butikken.

– Typisk svar fra møbelbutikken på en klage fra forbrukeren er at sofaen ikke har blitt godt nok vedlikeholdt. Da er det viktig at selger har sitt på det tørre når det gjelder å ha gitt god nok informasjon, sier Flesland.

– Vi i Forbrukerrådet mener at bransjen bør skjerpe seg. God informasjon om bruk og vedlikehold vil minske unødvendige reklamasjoner, og slik sparer forbrukeren og butikken tid, legger hun til.

Folk forventer å bli advart

I undersøkelsen sier de fleste (87 %) seg enig i at butikken vil advare dem, om sofaen eller lenestolen de ønsker å kjøpe ikke er tilpasset deres bruk. Samtidig vet vi fra samme undersøkelse at over halvparten (57 %) allerede på forhånd har bestemt seg for hva slags sittemøbel de skulle kjøpe.

– Etter sittekomfort er det at møblet er tilpasset bruken til forbrukeren, den viktigste årsaken til at folk bestemmer seg for et møbel. Da er det viktig at kvaliteten også stemmer med inntrykket kjøper har, sier Randi Flesland.

På spørsmål om hva som var viktigst for valg av sittemøbel, svarte de fleste at sittekomfort (98 %) var viktigst, mens at møblet var tilpasset kjøperens bruk, kom på annen plass (95 %). Pris var minst viktig for forbrukeren (68 %).

Avslappet vedlikehold

Støvsuging og en våt klut er den vanligste formen for vedlikehold, viser undersøkelsen. Den viser også at de som har fått informasjon om vedlikehold, ikke nødvendigvis følger rådene de har fått om bruk og vedlikehold.

– Vedlikehold er viktig for at møblet skal holde seg. Undersøkelsen viser at folk forventer at møblet skal holde i ti år. Selger har et særlig ansvar for å sikre at forbrukeren forstår viktigheten av godt vedlikehold, sier en bekymret direktør.

Mer møbelvett på nett

Forbrukerrådet følger opp informasjonsbehovet som undersøkelsen har avdekket med en liste om hva du bør tenke på når du skal kjøpe møbler, og hvordan du skal ta vare på dem etter kjøp.

– Møbelvettlisten er den hjelpen vi kan gi, men samtidig må selgerne komme på banen. Det er de som kan mest om møblet de selger. Hva med en QR-kode på kvitteringen med link til butikkens hjemmeside hvor du finner brukerveiledning for møbelet? Med det hadde vi kommet langt, avslutter direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.


Tallenes tale:*


Møbelhenvendelser

Firmatoppen

2010: 2331, 7. plass av antall henvendelser til Forbrukerrådet.

2010: Bohus (406), Skeidar (304), Møbelringen (204), Living (185), Fagmøbler (73).

2011: 2208, 7. plass av antall henvendelser til Forbrukerrådet

2011: Skeidar (346), Bohus (272), Møbelringen (195), Living (174), Fagmøbler (83), Jysk (20).

2012: 2041, 9. plass av antall henvendelser til Forbrukerrådet.

2012: Bohus (280), Skeidar (242), Living (181), Møbelringen (150), IKEA (51).


*Tallene er fra Forbrukerrådets henvendelsesregister. Vi registrerer telefonhenvendelser, e-post og spørsmål på sosiale medier. En henvendelse er ikke det samme som en klage. Det kan for eksempel være spørsmål om et firmas seriøsitet, eller hvor lenge du kan klage på en gjenstand.