Forside > Siste Nytt > Dekket feil med teip og forbehold

Dekket feil med teip og forbehold

28. november, 2014
Det er ikke morsomt å bli lurt av bilselger. Forbrukerrådet får omtrent 10 000 henvendelser om bil i året. Mange av dem handler om feil som selger burde sagt ifra om.

– Det er ekstra strenge krav til selgers opplysningsplikt i forbrukerkjøp. Det er en trygghet for bilkjøpere. Du skal ikke bli lurt, selv om bilen er gammel og avtalen full av forbehold, sier regiondirektør Helga Skofteland ved Forbrukerrådet i Oslo.

Et ferskt vedtak fra Forbruketvistutvalget (FTU) bekrefter at bilselgere har ansvar for feil og mangler, også for en delebil til 13 000 kroner.

Du finner FTU-vedtak 14/848 i høyremargen.

Bremseskive på bil. Foto.

Foto: Colourbox.com

Forbehold fritar ikke fra ansvar

– Vi ser ofte i klagesaker at selger skriver at bilen er solgt som delebil eller reparasjonsobjekt. Dette fritar, ifølge vedtaket, ikke selger fra klageansvar, sier Skofteland.

Vedtaket gjaldt en Oslo-dame som følte seg lurt av selger etter at bilen ble nektet EU-godkjenning rett etter handelen. Årsaken var blant annet defekte bremser. Det ergret henne særlig at varsellampen for bremsefeil var dekket over av en teip-bit. Skulle hun få bilen på veien, kom det til å koste mer enn hva hun hadde betalt for den.

Selgeren mente at kjøper bare kunne skylde på seg selv. Bilen var gammel, solgt billig og i avtalen stod det at det var en delebil – reparasjonsobjekt.

Damen klaget saken inn til Forbrukerrådet for megling. Den ble til slutt løst med vedtaket i Forbrukertvistutvalget. I FTU-vedtaket står det at forbeholdet til selger må forstås som et «som den er»-forbehold, siden vilkår som er dårligere enn det som følger forbrukerkjøpsloven, ikke gjelder.

– Det betyr blant annet at du som forbruker kan klage på feil som selger burde kjenne til. Det at du oppdager at bremsene er ødelagt rett etter at du har overtatt bilen, er en slik feil, legger hun til.

Større ansvar for profesjonelle selgere

Vedtaket viser at du som forbruker kan forvente at en profesjonell selger har satt seg inn i bilens tilstand, også når bilen er billig. Det viser også at selger ikke kan se bort fra opplysningsplikten ved å dekke seg bak andre forbehold enn at den «selges som den er»:

FTU mente at selger hadde forsømt sin opplysningsplikt, og ga den uheldige bilkjøper fullt medhold i å få tilbake pengene. Hun fikk også dekket ekstrautgifter hun hadde hatt.

– Det er godt å vite når du for eksempel skal velge om du vil kjøpe bil av en bilselger eller av en ukjent privatperson, avslutter regiondirektør Helga Skofteland ved Forbrukerrådet i Oslo.

FTU-vedtak 14 – 848