Forside > Siste Nytt > Det er dyrt å kjøpe melka på kreditt
Stadig flere låner penger også når de handler smått. Det kan fort gå galt og finansportalen.no advarer mot å handle på kreditt.

Lommebok med kort.Foto.

Foto: Jubafilm

– Greier du ikke å betale når kredittkortregningen forfaller, kan summen øke med nesten en fjerdedel i løpet av et år. Melka går da fra 13 til 16 kroner literen, sier leder for Finansportalen Elisabeth Realfsen.

Tall fra kredittkortbransjen viser at det blir stadig mer vanlig å bruke kort til å betale, også for små summer som matvarer. Det er særlig de unge som bruker kredittkortet når de handler i matbutikken. Det er også blant de unge at betalingsanmerkninger øker.

Små summer kan bli mange penger

Tar man utgangspunkt i kostnadene til mat for en vanlig familie på fire, viser beregninger fra finansportalen.no at maten med det dyreste kredittkortet koster 3257 kroner ekstra i renter etter 12 måneder. Etter tre år er rentene kommet opp i 25 740 kroner.

– Kredittkortgjeld er det dyreste du kan ha. Tallene våre er regnet ut på den enkleste måten. Vanligvis blir summen for kortbruk mye høyere. Lever du på kreditt, skal det ikke mye til før din personlige økonomi kan gå i knas, advarer Realfsen.

Pass på å få det billigste kredittkortet

Så lenge du betaler kredittkortet ved forfall, og bruker kortet kun til å sikre deg fordeler, er det greit å ha et kredittkort. Blant annet kan du klage til kredittkortselskapet om du for eksempel blir lurt.

– Reiseforsikring og poeng til fritidssysler er fordeler du kan få med kredittkort i tillegg til sikkerhet, forteller Realfsen.

– Pass på at du velger det billigste kredittkortet, med de beste vilkårene. På finansportalen.no finner du en oversikt over kredittkort. Du kan filtrere etter hva slags fordeler du vil ha, og kalkulatoren vår viser også hvor dyrt kortet kan bli med vanlig bruk og med effektiv rente, avslutter leder for finansportalen.no Elisabeth Realfsen

Her finner du kredittkortkalkulatoren

Relaterte saker