Forside > Siste Nytt > Det er ikke gull alt som glimrer

Det er ikke gull alt som glimrer

21. mai, 2014
Kjøp av gull og andre edelmetaller er kostbart. Det er derfor viktig ikke å bli lurt.

– Sjekk merkingen. Du skal minst finne finhetsmerket, som er et tall som viser hvor mye edelmetall for eksempel ringen inneholder, og merket til firmaet som garanterer finheten, sier regiondirektør Edith Kristin Nøkling ved Forbrukerrådet i Rogaland.

I bransjen snakkes det gjerne om karat, men det er «finhet» som gjelder. I 2011 kom en ny lov om edelmetall som ikke stiller samme krav til gullinnhold som før. Det betyr at finhet er viktig å sjekke:

– I dag kan man selge noe som gull, som ikke var rent nok etter tidligere regler. Det gjør at du som forbruker kan velge i et mer variert prissjikt, men det betyr også at du bør sjekke finheten før du tror du har gjort et varp, sier regiondirektøren.

Les mer om edelmetallmerking hos Justervesenet.

Smykker. Foto.

Foto: Colourbox.com

Sjekk merkingen

– Mange kjøper gull i utlandet. Merking av edelmetall er lovfestet og likt over hele EØS, men husk at landene selv bestemmer hva som skal til for å kalle det gull. Så sjekk tallet, jo høyere tall desto mer edelt metall, sier Edith Kristin Nøkling.

Edelmetalloven bestemmer merking av gull, sølv eller platina i Norge. For å kalle det gull må 375 av tusen deler være gull, resten kan være andre metaller. For sølv er kravet mist 800 deler, og for platina mist 850 deler.

– Varene skal også ha et ansvarsmerke. Det er merket til gullsmeden, importøren eller butikken som har garantert finheten. I Norge har Patentvesenet oversikt over godkjente ansvarsmerker, legger hun til.

I tillegg kan gjenstandene ha CCM-stempel, som er et internasjonalt stempel for edelmetall etter Wien-konvensjonen 1972. Det viser en vekt med finhetstall i midten. Du kan også finne stempelet til den nasjonale institusjonen som har tilsyn til at merkingen er korrekt på varen. I Norge er det Justervesenet, og symbolet er den norske løve.

– Men ingen regel uten unntak, legger Edith Kristin Nøkling til: Av naturlige grunner får man ikke plass til merkingen på for eksempel tynne kjeder og små øredobber. Da slipper butikken også å ha stempel. Da lønner det seg å få med finhets- og ansvarsmerket på kvitteringen.

Vær på vakt

Justervesenet gjennomfører kontroller av steder som selger gull. De har funnet eksempler på at loven ikke følges i Norge.

– Det er derfor viktig at forbrukerne tar en titt på gullringen eller for eksempel sølvbestikket, når de er ute og handler. Vi kjenner også til at folk har kjøpt gull utenfor EØS-området og blitt grundig lurt, slik at du bør være på vakt når du kjøper gull til mange tusen kroner, avslutter regiondirektør Edith Kristin Nøkling ved Forbrukerrådet i Rogaland.

Kjøpetips for gull og edelmetall

  • Sjekk finhet og om det er ansvarsmerket.
  • Se etter CCM-merket og de som har tilsyn med merkingen. CCM-merket gjelder også utenfor EØS.
  • Du finner godkjente ansvarsmerker hos Patentvesenet om du vil sjekke det opp.
  • For gjenstander som er for små for merking, bør du få skriftlig dokumentasjon.
  • Justervesenet har ansvar for at det merkes korrekt.