Siste nytt

Dette kan du kreve hvis flyet eller toget ditt ikke går i vinterferien

3. februar, 2020

Rettighetene for fly- og togpassasjerer er forskjellige. Her er dine rettigheter om reisen til vinterferien ikke blir som planlagt.

Vinterferien er en svært travel reiseuke, uansett om man er på jakt etter puddersnø, eller skal besøke venner og familie. Forsinkelser og kanselleringer er vanlige opplevelser på reisefot. Men er det tog eller fly som gir deg best hjelp til å komme frem om det oppstår problemer underveis, og hva kan man forvente om man blir mange timer forsinket? I 2019 var 85 prosent av flyene i rute. For langdistansetog var åtte av ti tog i rute. Men selv om antallet forsinkede avganger er ganske like, er rettighetene forskjellige.

Ingen bonus å reise miljøvennlig

– Hvis du tror at du får ekstra rettigheter fordi du velger miljøvennlig, så må vi skuffe deg. Tog har dårligere rettigheter enn fly, og her oppfordrer vi togselskapene til å konkurrere om de beste vilkårene, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst.

– Ved togforsinkelser har du ikke automatisk rett til mat og drikke. Det finnes heller ingen standarderstatning som for fly, men du kan få dekket utlegg etter vanlige regler for erstatning, sier Høst.

Gode flyrettigheter

Du har de beste reiserettighetene når du flyr.

Blir flyet forsinket mer enn to timer, har du krav på mat og drikke. I tillegg skal selskapet booke deg videre med et annet fly så raskt som mulig. Kommer du ikke av sted samme dag, har du krav på gratis hotellovernatting. Om flyselskapet er skyld i forsinkelsen eller innstillingen, har du i EU også krav på en økonomisk kompensasjon opp til 6500 kroner, avhengig av reisens lengde, selv om du ikke har tapt noen penger. Velger du å skaffe alternativ transport på egen hånd, har du krav på refusjon av hele billettprisen.

– Reglene er ganske kompliserte, og hva man har krav på, avhenger av hvor langt du skal fly, hvor lang forsinkelsen blir, og hva forsinkelsen skyldes. Derfor har Forbrukerrådet laget en flykalkulator der det er lett å sjekke hva man kan kreve når flyturen ikke går som planlagt, sier Høst.

Reisebilde. Togreise vinterferie.

Foto: John Trygve Tollefsen

Sjekk vilkårene ved togstans

Går ikke toget, er det vilkårene til togselskapet som gjelder:

Vy og GoAHead:

Hvis toget står, eller er forsinket med mer enn én time, vil du ha rett på mat dersom det er lett tilgjengelig. Du vil også ha rett på alternativ transport. Ordner ikke selskapet transport innen rimelig tid, kan du få dekket den billigste transportmåten.

Må du overnatte på grunn av forsinkelser, vil du kunne ha rett på hotell eller annen innkvartering.

Du vil også kunne velge å gå av og få tilbake penger for den delen av reisen som ikke ble noe av.

Kommer du senere enn én time frem til den endelige stasjonen med regiontog, og en halv time med lokaltog, vil du ha rett på å få prisavslag tilsvarende halvparten av billettprisen.

Tog til flyplass:

Både Vy og Flytoget har ekstra gode betingelser, siden det å miste et fly kan føre til store ekstrakostnader. Dersom Flytoget eller Vy ankommer Oslo lufthavn en halvtime senere enn hva som står i rutetabell, og passasjeren ikke rekker sin flyavgang, kan man be om erstatning for billettene, forutsatt at man var ute i så god tid at man ville ankomme flyplassen før oppmøtetiden flyselskapene krever.

Vy kjører også til Værnes og Torp. Dersom Vys tog ankommer mer enn 30–60 minutter senere enn hva som står i rutetabell, og passasjeren ikke rekker sin flyavgang, kan man be om erstatning for nye flybilletter. Det er da forutsatt at man var ute i så god tid som nærmere angitt i Vys transportvilkår.

Ved stans i trafikken og innstillinger, vil du få dekket alternativ transport.

Kan du klage?

– Sjekk først hva forsinkelsen eller innstillingen skyldes. Blir du forsinket på grunn av forhold som fly- eller togselskapet ikke kan lastes for, typisk dårlig vær eller streiker, kan du ikke kreve kompensasjon, sier Høst. I tillegg må forsinkelsen være over én time for tog og to timer for fly før du kan klage.

– Første skritt er å klage til selskapet. I flykalkulatoren får du hjelp til å finne flyselskapets klageside. Også for togforsinkelser er det selskapet som er første sted å klage, sier Høst.

Om tog- eller flyselskapet nekter å godta klagen, eller bruker mer enn fire uker på å svare, kan du bringe klagen videre til Transportklagenemnda.

Slik klager du

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Virus-frykt gir ikke alltid rett til avbestilling

Forbrukerrådet har snakket med flere forbrukere som er redde for at vinterferien går i vasken som følge av koronaviruset. Om du kan avbestille reisen din, avhenger av hvordan du har bestilt, og hvor du skal reise.

For flybilletter i økonomiklassen er det ingen avbestilling, uansett grunn. Flere flyselskaper kansellerer likevel reiser til Kina, noe som gir deg rett på billettprisen tilbake. Andre utgifter som følge av kanselleringen, må kreves refundert via reiseforsikring, hvis du har det. Hvis ditt flyselskap ikke kansellerer, er du avhengig av å benytte reiseforsikringen din.

De fleste reiseforsikringsselskapene dekker i dag avbestilling for reiser til hele Kina, mens noen åpner kun for avbestilling til de mest utsatte stedene. Vi anbefaler at du sjekker med ditt reiseforsikringsselskap, og ser hva de tilbyr. Vær ute i god tid.

Hvis du har bestilt en pakkereise, kan du avbestille hvis reisen går dit UD har frarådet innreise. Ta kontakt med reisebyrået ditt og undersøk hvilken avbestilling de tilbyr.

Hvis du skal andre steder og er redd for smittefare på flyplasser, hoteller o.l., så må du eventuelt avbestille i henhold til vilkårene til reiseoperatøren din. Hvis du velger å ikke reise, men ikke får noen dekning – har du krav på skatter og avgifter refundert for de ubenyttede flybillettene.  

Abonner på vårt nyhetsvarsel