Forside > Siste Nytt > Dommedag er avlyst

Dommedag er avlyst

20. juni, 2013
Når bankene ikke får styre sine omgivelser, slik som de er vant til, kommer det reaksjoner og dommedagsprofetier.

Banksjefene svartmaler derfor situasjonen etter at det ble varslet nye regler for avsetning av kapital.

1. juli 2013 er den første merkedagen for innfasing av de nye reglene. Da skal norske banker ha en samlet buffer på 9 prosent. Det er på linje med det den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) anbefalte for to år siden.

Får skylden for alt

Vi har nok alle registrert hvordan dette påvirker bankene. For vi leser i brev fra banken og i avisene at nå må det bare bli dyrere lån og lavere innskuddsrente, færre bankfilialer, færre bankansatte – ja, til og med færre banker som følge av de nye reglene. Moderne regler for kapitaldekning får skylden for alt.

Man kunne tro at vi står overfor banknæringens dommedag 1. juli, hvis man la til grunn alle innvendinger, advarsler og misnøyesytringer som er fremført. Men strengere regler for bufferkapital var nødt til å komme etter at europeiske myndigheter mistet både evnen og viljen til å plukke opp regningen for fremtidige finanskriser.

Har allerede nådd terskelen

Paradokset er at bankene allerede tilfredsstiller de nye reglene. Bankene har nådd terskelverdiene lenge før deadline. Vi kan avlyse dommedagsprofetiene. For hvilke banker er det da som ikke allerede har 9 prosent ren kjernekapital? Det er visstnok ingen, er jeg fortalt. Norske banker hadde allerede ved nyttår over 11 prosent ren kjernekapitaldekning.

Faktisk ser det ut til at vi også kan avblåse dommedagsprofetiene for de resterende merkedagene i innfasingsplanen for mange av bankene.

Ifølge planen skal

  • alle banker innen 1. juli 2014 ha 10 prosent ren kjernekapitaldekning
  • 1. juli 2015 de såkalte systemviktige bankene opp ytterligere ett hakk til 11 prosent.
  • 1. juli 2016 disse bankene oppfylle et krav på 12 prosent

Frittstående sparebanker har i flere tilfeller en dekning på over 20 prosent allerede, skriver  Sparebankbladet.

Tungt fordøyelig

En systemviktig bank som SpareBank1 Nord-Norge hadde ved inngangen til 2013 en ren kjernekapitaldekning på 12,5 prosent.

Det er derfor tungt fordøyelig og lite troverdig når banksjefene sier de bare er nødt til å tilby kundene dårligere vilkår.

Kundene bør ikke akseptere høyere rente på boliglånet og lavere innskuddsrente med henvisning til nye og brutale regler for bankenes soliditet. Vi må heller bruke den forbrukermakten som ligger i det å bytte leverandør. Til den bruk har vi utviklet finansportalen.no.

La oss begynne der. Og så kan vi se bort fra dommedagsprofetiene denne gangen også.