Forside > Siste Nytt > Du blir taxi-flådd hjem fra julebordet

Du blir taxi-flådd hjem fra julebordet

28. november, 2014
Kundene får ikke riktig pris, og konkurransen fungerer dårlig, mener Forbrukerrådet, som har sjekket taxiprisene i landets største byer.

Forbrukerrådet har innhentet og sammenlignet prisene til taxisentralene som kjører i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Drammen. Her konkurrerer taxieierne på pris. Likevel er det langt dyrere å være taxikunde i disse byene enn i resten av landet.

– Taxikundene blir flådd, og markedet må organiseres på nytt, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet. Hun mener det mangler reell konkurranse i markedet.

Se Forbrukerrådets oversikt over de dyreste og rimligste taxisentralene

Taxiskilt. Foto.

Foto: Colourbox.com

– Dyrt!

I helgene har samtlige av taxisentralene i byene med priskonkurranse høyere priser enn maksprisen i områder uten konkurranse. Havner du i en bil tilsluttet Taxi 2 hjem fra julebordet, sitter du i landets dyreste taxi. Da må du betale 407 kroner, hele 133 kroner mer enn maksprisen på samme turen andre steder i landet. Det koster 274 kroner for en såkalt jamførtur i prisregulerte områder.

– I Oslo varierer prisene med 116 kroner natt til en helgedag. Den rimeligste taxien er O-taxi, og den dyreste er Taxi 2. Selv den rimeligste taxien er dyrere enn den burde vært, sier Rygg.

Snittpriser per by mellom etter midnatt og før 06.00:

– Heldigvis finnes det tjenester som lar deg sammenligne taxipriser. Både Taxiforbundets taxikalkulator.no og tjenesten Taxi Advisor gir deg mulighet til å finne den rimeligste taxien der du er, sier Rygg. – Men du får bare mulighet til å velge den rimeligste blant de dyre, legger hun til.

Manglende konkurranse

Hun mener det forteller at konkurransen i taximarkedet fungerer dårlig.

– Taxiprisene landet over bekrefter at priskonkurransen ikke fungerer. Det er i snitt alltid dyrere å være taxikunde i byer med priskonkurranse enn i områder med makspris.

– Forbrukerne betaler årlig svimlende mye mer i landets storbyer enn der hvor det er makspris, sier Rygg.

I snitt er Kristiansand og Trondheim landets dyreste byer for taxikunder på vei hjem fra julebordet. Her betaler kundene i snitt nærmere 90 kroner mer etter midnatt i helgen enn i områder med makspris. I gjennomsnitt er Bergen den rimeligste av disse byene. Selv her koster en like lang taxitur 54 kroner mer i snitt enn i prisregulerte områder.

Vil ha ny organisering og lavere priser

– Når det er åpnet for priskonkurranse på taxi i de største byene i Norge, forventer vi at prisene blir presset ned. Det skjer ikke, snarere tvert imot, sier Rygg.

Hun mener det tyder på lite fungerende priskonkurranse i de største byene.

– Det skulle vært konkurranse om pris, men i stedet kjemper taxisentralene om taxieiernes gunst. Veldig ofte ser vi at taxieierne ikke ønsker å være tilknyttet sentraler med lave taxipriser. Dette viser at vi trenger en helt ny organisering av taximarkedet, sier hun.

– Det må bli slutt på å gi enkeltpersoner tillatelse til å drive taxi. Løyver bør i stedet gå til selskaper av en viss størrelse. De vil kunne bestemme prisen friere, og vi får en sunnere næring, sier Rygg.