Forside > Siste Nytt > Du kan slippe dobbel kredittkortgjeld
Her er regnestykket som viser hva det egentlig koster å shoppe med kredittkort.

Du er langt fra alene hvis du drømmer om en shoppingrunde du ikke egentlig har råd til. De neste månedene er det også mange som slett ikke vil nøye seg med å drømme. I stedet vil de ta kredittkortet fatt, og la det gå varmt i alle tenkelige slags butikker – kles- og veskebutikker, elektronikk- og sportsbutikker, for å nevne noen

Sjekk hvilke renter kredittkortene har

 

Men før du følger i deres fotspor, ber jeg deg om å tenke godt igjennom hvilke alternativer du har.

Lommebok med kredittkort.Foto

Foto: Colourbox

Alternativ 1 – virkelig ikke råd

Hvis budsjettet ditt er så trangt fra før, at du ikke tåler flere faste utgiftsposter i det hele tatt, vil du ikke ha penger til å betale ned på det du låner med kredittkortet de neste tre årene. Du vil kunne betale minimumsbeløpet på et par hundrelapper, og dermed unngå betalingsanmerkninger, men der går grensen din.

La oss si at du bruker 20.000 kroner på den herlige shoppingrunden med kortet. Den vanligste renten på et kredittkortlån på dette beløpet er 31 prosent i året.

Hvis du bare betaler ned minimumsbeløpet på en kredittkortgjeld på 20.000 kroner, vil gjelden din – hold deg fast – mer enn dobles i løpet av tre år. På tre år vil lånet ditt øke fra 20.000 kroner til svimlende 38.000 kroner.

Dette er den nakne sannhet om effekten av kredittkortrenter. Hele 18.000 kroner mer enn hva du shoppet for – vil bli belastet kredittkortet ditt i renter og renters rente.

Alternativ 2 – litt råd

Har du et budsjett som tåler litt flere faste kostnader enn du har i dag, kan det hende at du tenker: skitt, la gå, jeg låner pengene nå, og betaler ned kredittkortgjelden over tre år.

Igjen gjør de høye kredittkortrentene sin magi, og regnestykket blir som dette:

For å betale renter og avdrag slik at du er kvitt hele lånet etter tre år, må du betale 11.200 kroner hvert av de tre årene, eller litt under en tusenlapp i måneden.

Til sammen vil du betale 33.500 kroner til kredittkortselskapet. Dette er mye mindre enn hvis du ikke betaler ned noe som helst på lånet ditt underveis, men fortsatt ganske mye mer enn de 20.000 kronene du opprinnelig shoppet for.

Alternativ 3 – spare

Hva med å vente, og heller shoppe for penger du allerede har på bok?

Dette alternativet gjør det minste innhogget i din lommebok, og kan være klart å foretrekke. Setter du av 7000 kroner året på en konto uten rente, har du 21.000 kroner du kan shoppe med om tre år. I løpet av tre år vil prisstigningen gjøre at du må forvente å ha cirka 21.400 kroner for å kjøpe det samme som koster deg 20.000 kroner i dag.

Setter du penger på en konto med 2 prosent rente, kan du nøye deg med å sette av 6.800 hvert år

Hva skal du gjøre?

Valget er ditt. Men før du tar det, kast et blikk på denne tabellen. Den viser virkningen på hvor mange penger du har til rådighet i lommeboken din (likviditeten din) år for år fra nå. Som du ser, har alle tre alternativene en virkning på lommeboken din, både på kort og lang sikt. Det er du som bestemmer hvilke.

Informasjon
Shoppe for 20 000 med lån på kredittkortet nå ? Alternativ 1
Virkningen på din lommebok om du betaler 200 kr/mnd som er minimum på de fleste kort.
Første år  -2400
Andre år -2400
Tredje år -2400
Status etter 3 år 38000 i lån
Shoppe for 20 000 med lån på kredittkortet nå ? Alternativ 2
Virkningen på din lommebok om du betaler ned kredittkortgjelden i løpet av tre år.
Første år -11200
Andre år -11200
Tredje år  -11200
Status etter 3 år Ingen gjeld
Vente med å shoppe Alternativ 3
Virkningen på din lommebok om du sparer 20.000 kr på 3 år.
Første år -6800
Andre år -6800
Tredje år  -6800
Status etter 3 år Konsekvensfri shopping!

 

Bilde av ansatt: Elisabeth Realfsen
Elisabeth Realfsen
Forbrukerpolitisk rådgiver
(+47) 932 18 030
elisabeth.realfsen@finansportalen.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel