Forside > Siste Nytt > Dyktig megler til billigere pris?

Dyktig megler til billigere pris?

5. desember, 2012
Regjeringen sørger for mer åpenhet om prisene på tjenester - og dermed blir det fra nyttår også lettere for boligselgere å forhandle pris med eiendomsmeglere.  

En ny felles forskrift om prisopplysning trer i kraft 1. januar 2013

Må legge prislister på nett

Det er nytt at eiendomsmeglingstjenester nå er inkludert i forskriften, og at eiendomsmeglingsforetak nå blir pliktige til å legge prislistene sine på nett. Det er meget positivt at statsråd Inga Marte Thorkildsen pålegger bransjen større åpenhet, slik at markedet kan fungere bedre for forbrukerne.

Når det blir enklere for forbrukere å sammenligne priser, blir konkurransen på pris skjerpet.

Boligprisene har økt med rundt 10 prosent i året i flere år, og det er høy etterspørsel etter eiendomsmeglingstjenester. Nye dataverktøy gjør dessuten meglerjobben gradvis enklere. Det er derfor naturlig at disse forholdene også må få konsekvenser for hvor høyt vederlag boligselgerne skal betale til megleren.

Store variasjoner

For fra nyttår kan boligselgere sjekke og også sammenligne prisene på de ulike eiendomsmeglerne som er aktive lokalt via deres nettsider, og gjerne sammenligne deres priser med prisene i nabobyer.

Og vi registrerer at det er store variasjoner i prisene som meglerne tar i ulike byer, og at prisene på eiendomsmeglingstjenester ofte varierer uavhengig av prisnivået på boligene de ulike stedene.

Et oppslag i VG 20. april 2012 viste at det er mulig å oppnå et vederlag nede i 0,9 prosent for omsetning av rekkehus på østkanten i Oslo. Et oppslag i Bergens Tidende i september 2012 viste at eiendomsmeglingstjenester er langt dyrere i Bergen enn i Stavanger.

Enklere og billigere

Ved hjelp av denne reformen blir det også mye enklere for forbrukere å forhandle pris med meglerne. Å kjøpe eiendomsmeglingstjenester er noe de fleste gjør kun få ganger i livet, og når det skjer, er vi som forbrukere ofte mer fokusert på boligsalg, boligkjøp og flytting enn på hva det koster å engasjere en eiendomsmegler. Her kan det være mange tusen kroner å spare.

Samtidig bør forbrukerne være på vakt mot noen «gebyrer», som eiendomsmeglerne setter opp i sine pristilbud. Å sjekke prisene på nett først, og deretter innhente tilbud fra flere tilbydere, og så ta en runde for å se om prisene kan forhandles ned, kan gi deg en dyktig eiendomsmegler til en rimeligere pris.