Forside > Siste Nytt > Dyre utenlandssamtaler bør bli historie

Dyre utenlandssamtaler bør bli historie

21. juni, 2013
Hvorfor må du betale i dyre dommer når du bruker telefonen din i utlandet?

Det spørsmålet har EU-kommisjonen stilt seg, og tydeligvis ikke funnet noen gode svar på.

For det er få tekniske og økonomiske argumenter for hvorfor prisen på en samtale mellom Oslo og Strømstad i Sverige er dyrere enn en samtale mellom Kristiansand og Tromsø.

Heldigvis tar nå EU-kommisjonen tak. I løpet av kort tid legges det frem forslag om å fjerne den unødvendige og dyre ekstrakostnaden mobilselskapene pålegger oss.

Debatten i EU har vært frisk. Forslaget er opplagt flott for deg og meg, men ikke fullt så bra for teleselskapene, som  gjennom mange år har tjent gode penger på å prise utenlandssamtaler urimelig høyt.

EU har siden 2009 redusert maksimumstaket for hvor mye det kan koste å sende meldinger, ringe eller surfe på nettet når du er i utlandet. Prisene er mer enn halvert, men fortsatt er det unødvendig dyrt å bruke telefonen når du er på tur i et EU-land.

Lovforslaget vil også forsøke å hindre telefonselskapene i å diskriminere enkelttjenester på telefonen din, som for eksempel å blokkere Skype. Prinsippet om nettnøytralitet kan derfor styrkes. Forslaget kan også føre til kortere bindingstid og gjøre det enklere å bytte mobiloperatører.

Forbrukerrådet vil jobbe sammen med våre søsterorganisasjoner i Europa for at forslaget blir så godt som mulig. Vi håper også at teleselskapene vil komme regelverket i forkant og tilby norske forbrukere samme priser i Norge og Spania. Tar Netcom, Telenor, One Call og de andre utfordringen?