Forside > Siste Nytt > Dyre utenlandssamtaler en saga blott?

Dyre utenlandssamtaler en saga blott?

11. september, 2013
EU har i dag foreslått å gjøre dyre telefonsamtaler i EØS til historie. Forslaget går langt i å skape et europeisk marked for teletjenester i løpet av få år.

– Mobiloperatørene har i mange år tjent mye penger på kundene sine når de har vært på utenlandstur. De høye teleprisene reflekterer ikke de reelle kostnadene ved å krysse grensene med telefonen, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

I forslaget fra EU-kommisjonen skal bare kostnader som beviselig oppstår når en telefon skifter land, kunne belastes kunden.

– Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, sier Finn Myrstad.

Kamp om spillereglene for nettet

Forslaget fra EU gjør det også klart at mobil- eller internettoperatørene ikke kan kontrollere eller styre innhold kundene benytter på internettet. Det vil for eksempel ikke være lov å blokkere for Skype, som kan konkurrere med mobiloperatørens taletjenester.

På den andre siden ser det ut til at noen tjenester vil kunne få en form for prioritert adgang på nettet. Dette kan være i strid med de norske retningslinjene for nettnøytralitet, som har som mål å sikre et fritt og åpent internett.

– Dette er et skritt i riktig retning, samtidig kan lovforslaget fortsatt forbedres en god del, spesielt når det gjelder nettnøytralitet. Forbrukerrådet har lenge kjempet for at nettnøytralitetsprinsippet lovfestes, sier Finn Myrstad.

– Forbrukerrådet vil delta i diskusjonene rundt lovforslaget. Vi håper også den kommende regjeringen kjenner sin besøkelsestid og ser til at det endelige vedtaket blir så forbrukervennlig som mulig.

Forslaget til roaming og nettnøytralitet skal etter planen være implementert innen 2016.