Forside > Siste Nytt > Få giften ut av leketøysbutikkene

Få giften ut av leketøysbutikkene

5. september, 2013
3-åringen hadde en favorittsyssel i helgene. Han insisterte på å dra på lekebutikken og se på «bæ-bu».

Aller helst ville han hver gang kjøpe et rødt vidunder av en brannbil med blålys og hylende sirener. Det spilte ingen rolle at han allerede hadde tre-fire store «bæ-buer» fra før.

Det gutten er lykkelig uvitende om, og som han har til felles med folk flest, er at blinkende brannbiler, søte dukker og andre herligheter fra lekehylla ofte inneholder skadelige kjemikalier.

Det vi alle tror er 100 prosent trygt, viser seg nemlig å være giftig. Det er svenske kjemikaliemyndigheter som bringer den dårlige nyheten; i årsrapporten på Kemi.se står å lese at svenskene fant ulovlige giftstoffer i hvert tiende produkt de sjekket i fjor.

Dessverre var det aller mest ulovlig gift i lekebutikken. Bly var en gjenganger i lekene – et giftig tungmetall som kan gi alvorlig helseskade. Ftalater var en annen «slager». Disse er forbudt, fordi de skader forplantningsevnen og kan gi fosterskader.

Når vi vet at barn er svært sårbare for skadelige kjemikalier, og at Norge årlig importerer titalls kilo med leker per barn, kan selv den mest hardbarka forelder bli skremt.

Giftfri hverdag

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag for å sikre barna bedre mot skadelige kjemikalier. Slike planer har våre naboland hatt i en årrekke, fordi de erkjenner at giftige produkter er et økende problem. Derfor har svenske myndigheter også femdoblet kontrollen de siste årene. Norske myndigheter sjekket til sammenligning svært få leker i fjor.

Forbrukerrådet mener at barna våre fortjener bedre. Og det samme mener også folk flest – halvparten av de spurte i vår valgundersøkelse svarer at beskyttelse mot skadelige stoffer i produkter og i mat, er den aller viktigste forbrukersaken for den kommende regjering å ta tak i.

Brannbiler og dukker kan være et greit sted å starte. Vi oppfordrer derfor politikerne til å sørge for at lekebutikken blir giftfri sone, som både treåringer og andre unger trygt kan boltre seg i. Og valgkampen er ennå ikke over. Mulig det kan være en plass å begynne?