Forside > Siste Nytt > Få opp skrifta!

Få opp skrifta!

11. november, 2013
Få opp skrifta, oppfordrer Blindeforbundet i en ny kampanje. Og det er lett å være enig. Ofte er informasjonen om produkter og tjenester unødvendig vanskelig å tilegne seg.

Ikke bare er informasjonen vanskelig å forstå, selve utformingen volder også mye bry. Dette gjelder ikke minst næringsdeklarasjonen på maten vi kjøper.

Syk av dårlig merking

I en undersøkelse fra Blindeforbundet kommer det frem at over 400 000 har spist allergifremkallende mat, eller gitt slik mat til allergikere, som følge av liten skrift på emballasjen. Undersøkelsen viser også at to millioner sliter med å lese datostemplinger.

Dette er ikke bare alvorlig for de som kan bli syke av å få i seg feil mat. Lite tilgjengelig informasjon gjør det også vanskelig å være en bevisst forbruker – ikke minst når vi ønsker å velge sunt.

Vanskelig å lese

Våre undersøkelser viser at under 30 prosent regelmessig leser informasjon på baksiden av produktet når de handler mat. Vi vet også at mange har problemer med å tolke næringsdeklarasjonen.

Dette bør det være mulig å gjøre noe med. Tekstens størrelse, kontraster og plassering kan ofte forbedres. Det samme gjelder selve informasjonen på emballasjen og markedsføringen som følger med.

I ukene frem mot jul inviterer Blindeforbund oss til å si vår mening om den uleselige skriften i samfunnet. Hvorfor ikke benytte seg av sjansen? Å gjøre samfunnet mer lesbart, vil være en flott julegave til oss alle.