Få unge leser treningsavtalen
2. januar, 2018
I en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, svarer 55 prosent av de unge at de ikke har lest avtalen. Det kan føre til problemer i etterkant.
— Det er viktig å lese kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, hvis ikke kan du få en ubehagelig overraskelse når du for eksempel vil si opp. Det er nemlig vilkårene som bestemmer hva du har rett på, sier Pia Cecilie Høst, som er jurist og leder i Forbrukerrådets rådgivningstjeneste.
Finner du ut at avtalen ikke passer for deg, har du fjorten dager på deg til å angre dersom du har inngått avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken, er du fanget.
Undersøkelsen viser også at hver tredje nordmann går på treningssenter, og at det er vanligere for folk under femti år enn de som er over. En av fire over femti år er medlemmer i et treningssenter.
Sjekk totalprisen
Det er ganske irriterende å oppleve at supertilbudet ikke var fullt så supert etter at etableringsgebyr og oppstartavgifter er blitt lagt til.
— Du skal bli opplyst om alle ekstrautgifter før du slår til, og som oftest blir du det når du leser avtalen. Spar deg for skuffelsen og sett deg inn i hva du faktisk må betale før du slår til, og om det for eksempel er krav om autogiro for å få den beste prisen, legger Høst til.
Sjekk bindingstiden
Mye kan skje i løpet av et år og særlig når du er ung og i etableringsfasen.
— Må du flytte på grunn av studier eller jobb, er det dumt å måtte betale for et treningstilbud du ikke kan bruke. Sjekk om det er bindingstid knyttet til medlemskapet. Vanligvis bruker den å være på ett år, men med gode tilbud kan den være lenger, sier Pia Cecilie Høst.
Er du usikker på hvor du kommer til å være om et år, er vårt tips å kjøpe medlemskap i et treningssenter med mange filialer. Det betyr at du står fritt til å trene mer enn ett sted, og det er mye mer fleksibelt.
Sjekk om avtalen kan fryses
Noen ganger kan du ikke trene på en stund. Da er det greit å sette avtalen på hold til du kan trene igjen.
— Sjekk om du kan fryse treningsavtalen. Det er en ganske vanlig mulighet, og den beste avtalen er den uten vilkår om sykdom, sier Pia Cecilie Høst.
Husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og kreve pengene tilbakebetalt.
Sjekk hvordan du kan si opp avtalen
Sjekk alltid oppsigelsesfristen, og hvordan du skal si opp, før du slår til. Vanligvis er den på en måned, men den kan være lengre. Selv om det ikke er noe krav om at du sier opp skriftlig, er det lurt å sende en e-post. Da slipper du å krangle med treningssenteret om du har sagt opp eller ikke.
Et siste tips er å bruke nettet til å se etter gode tilbud, og ikke slå til på det første og beste tilbudet.
Sjekkliste for den beste treningsavtalen
- Sjekk totalsum.
- Sjekk bindingstid.
- Sjekk frysemuligheter.
- Sjekk oppsigelsestid.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført i Norstats respondentpanel, som består av over 80 000 nordmenn som har tilgang til internett. Medlemmene i panelet er primært rekruttert via landsrepresentative telefonundersøkelser. Utvalget blir trukket tilfeldig og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke.
Resultatene er veiet på kjønn, alder og geografi i henhold til offentlig statistikk. Datainnsamlingen ble gjennomført som web-intervju i perioden 5.–12. desember 2017. Antall intervjuer var 1003.