Bør du velge med eller uten «conversion» når du tar ut penger i minibank på utenlandsferien i sommer? Dyreste alternativ koster fire ganger mer enn det rimeligste. Likevel lar fire av ti seg lure.

– Unngå å veksle om der og da. Velg «without conversion» i minibanken, oppfordrer fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Et Norstat-panel på tusen personer ble bedt om å ta stilling til hvordan man får best kurs i utenlandske minibanker. De fikk se et bilde som gjerne dukker opp på skjermen i utenlandske minibanker. Valget stod mellom pengeuttak med eller uten «conversion», altså umiddelbar omregning til norske kroner.

Resultatet viser at fire av ti lar seg lure til å betale mer enn de trenger når de tar ut penger eller betaler i utlandet. De spurte ville valgt det dyreste alternativet, som du får hvis du velger å akseptere pengeuttaket med «conversion».

– Vær oppmerksom når du tar ut penger. Utenlandske minibanker og betalingssystemer legger opp til at du skal velge å belaste i norsk valuta, og gjemmer gjerne bort det rimeligste alternativet, sier Jensen.

Velger du omveksling til norske kroner der og da, må du regne med et påslag på 6–7 prosent. Dermed blir prisen gjerne fire ganger mer som enn hva din egen bank tar for å veksle om basert på betalingskortenes standardkurs.

Videre er 36 prosent i testpanelet ikke klar over at man bør unngå å veksle om til norske kroner der og da.

– Så godt som alltid er veksling til norske kroner det dyreste alternativet. Men dessverre blir folk blir villedet av piler, flagg, farger og feilaktige advarsler til å velge den dårligste valutakursen, sier Jensen.

Med eller uten «conversion»?

– Husk ordet «conversion», og velg det alltid bort, lyder det klare rådet fra fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Bare 18 prosent av de spurte forventer at alternativet som er fremhevet på skjermen, gir den mest gunstige kursen.

– Dette kan tyde på at når vi får tid til å se ordentlig på bildet på minibankskjermen, slik personene i undersøkelsen har fått anledning til, aner man ugler i mosen. Heldigvis erfarte vi da vi aksjonerte på Gardermoen i juni at mange har kunnskap om hva de bør gjøre.

– Ingen ønsker å la seg lure. Da må heller ikke minibankene legge opp feller for å få folk til å velge et unødvendig dyrt alternativ, sier Jensen.

Intervju og foto?

Kontakt Jorge B. Jensen
tlf. 930 84 578

Høyoppløselig foto: Jorge B. Jensen

Høyoppløselig illustrasjon: Fire av ti velger dyr omveksling i utenlandske minibanker

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker