Forside > Siste Nytt > Fisk under falskt navn

Fisk under falskt navn

10. desember, 2013
Er en fjordørret en fjordørret? Hva er en hvitlaks? Og hvor på grisen sitter skinkeribba? Maten vi kjøper får stadig nye navn. Dessverre er matbransjens ordkreativitet mer egnet til å forvirre enn å veilede.

Norges sjømatråd har beskyttet varemerket «Fjordørret» for bruk på oppdrettsørret. Med det gir de produktet et navn mange forbinder med villfisk. I Norge er det kun én art som naturlig hører under betegnelsen «Fjordørret», og det er sjøørreten. Regnbueørret som Sjømatrådet har gitt merkenavnet, er faktisk en fremmedart i Norge.

Og hva med den tilsynelatende nye fisken hvitlaks? Jo, så ny er den ikke, bare at den tidligere var mer kjent under det mindre flatterende navnet vassild. Dette er en sildelignende fisk, som sikkert er bedre enn sitt rykte, men som tidligere sjelden var å finne på middagsbordet. Nå er den gjennom ulike farseprodukter i ferd med å bli en av fiskene vi spiser mest av, uten at vi helt har fått det med oss.

Skinkeribbe er en annen nyvinning. Noen vil muligens hevde at ribbe er ribbe, og skinkesteik er skinkesteik, men ikke kjøttbransjen. Det virker som om det er viktigere med et salgbart navn, enn hvor på grisen kjøttet kommer fra.

Det er vanskelig å se at matbransjens omdøping er gjort for å veilede oss når vi kjøper mat. Da er det mer nærliggende å tro at man ønsker å skape positive assosiasjoner til produktene de frembyr.

Vi har tidligere avdekket at mange matprodusenter villeder forbrukerne ved å gi pakningen navn eller bilder som ikke stemmer med innholdet. Noe er blitt bedre, men ennå er det langt fram. Ikke minst så lenge det svømmer rundt fisk under falskt navn.