Forbrukerne vil ha hønsekjøtt
11. januar, 2017
Over tre millioner verpehøner gasses i hjel hvert år i Norge. Når hønene har gjort jobben sin med å legge egg i et års tid, blir de sett på som søppel og ikke mat
Dette er en del av det store, skjulte matsvinnet som NRK-serien «Forbrukerinspektørene redder høna» setter fokus på.
Vi tror programserien vil skape en nødvendig debatt i Norge. Hvordan kan vi fortsette å kaste mange tusen tonn god mat? Hvem har ansvaret for at høna når ut til forbrukerne og havner på våre tallerkener?

Foto: Colourbox Hønsefrikasse
At forbrukerne ikke ønsker å kjøpe høne, tror vi er feil. Skal du ha høne til middag, er det ikke enkelt å finne det i butikken i dag. COOP importerer svenske høner for å ha tilbud om dette i sine butikker. Høna som vi husker den, hel og grå i frysedisken, kan ha utspilt sin rolle for en del forbrukere, selv om mange har gode minner om tradisjonell hønsefrikassé. I Sverige har en produsent vokst seg store på blant annet kjøttboller og andre spennende produkter bestående av hønsekjøtt. Hvorfor har ikke noen satset på foredling av høne i Norge?
I serien kommer det fram at Nortura som landets største kjøttprodusent, ikke kan tilby slakt av 7000 høner som programmet ønsker å redde. Dette forklares med at slaktelinjene er tilpasset kylling, og ikke automatisk kan brukes på høne. Norsk kjøttindustri er med andre ord ikke innrettet på at verpehøna skal utnyttes som mat.
Hønsekjøtt er god og næringsrik mat. Å kaste mange tusen kilo god mat er uetisk og føles feil for alle, enten du spør eggprodusentene, butikkjeder eller forbrukere.
Vi mener det blir feil å gi forbrukerne skylda for dette enorme matsvinnet. Maten er ikke blitt tilbudt oss. Vi har aldri fått valget i kjøttdisken. Bærekraftig matproduksjon og matsvinn er mer aktuelt enn noensinne. Vi må utnytte ressursene fornuftig. Det aller mest fornuftige er at mat, og særlig animalsk protein som er ressurskrevende å produsere, blir konsumert av mennesker når dette er trygt. Her har norsk landbruk og handel en jobb å gjøre.
Forteller vi verpehønas historie samtidig som et spennende utvalg av hønseprodukter kommer i butikkhyllene, vil forbrukerne ta sin del av ansvaret. Det føler vi oss sikre på.

Gunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk