Forbrukerrådet ber om svenske tilstander
17. august, 2017
Svenske myndigheter har innført en rekke tiltak for å gjøre det mer lønnsomt å reparere forbrukerprodukter. Forbrukerrådet ber nå norske myndigheter vurdere lignende grep.
Den svenske regjeringen har halvert merverdiavgiften fra 1. januar 2017 på reparasjoner av produkter, slik som klær, sko og sykler. Det er også innført skattefradrag for halvparten av kostnadene på reparasjoner på hvitevarer.
– Dette er virkemidler som gjør det enklere å velge reparasjon, og som sannsynligvis vil bidra til å øke bruks- og levetiden. Vi ber norske myndigheter vurdere lignende tiltak, og følge med på erfaringene svenskene gjør seg, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Det må bli enklere å reparere
Reparasjoner forutsetter ofte tilgang til deler og informasjon fra produsentene om hvordan produktet kan repareres. Dessverre er ikke dette bestandig tilfellet.
– Frittstående og fagutdannede reparatører må gis rett til innsyn i reparasjons- og servicemanualer. Kombinert med en sertifiseringsordning av verksteder, kan dette gi mer konkurranse og åpenhet rundt service og reparasjoner, sier Randi Flesland.
– Det bør også settes krav til at reservedeler er tilgjengelige i produktets forventende levetid. Dette er ikke bestandig tilfellet, og ofte en forutsetning for at det i hele tatt skal være mulig å reparere.
Kortere levetid
Miljødirektoratet i Tyskland har gjennomført en studie på holdbarheten til ulike forbrukerprodukter. Her kommer det frem at stadig flere produkter holder kortere enn fem år. Eksempelvis hadde mer enn ti prosent av vaskemaskinene en levetid på kun fem år i 2013, mens den andelen var på bare seks prosent i 2004.
– For å unngå at forbruket vårt skal være ensbetydende med store mengder avfall, vil økt levetid på produkter være avgjørende. Da sier det seg selv at kvaliteten må økes, samtidig som det blir både praktisk mulig og økonomisk fornuftig å reparere, sier Randi Flesland.
– Vi ber nå norske myndigheter utarbeide en strategi for et bærekraftig forbruk med klare mål for reparerbarhet, gjenbruk og holdbarhet.

Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm